Mede-eigenaars, die vaak voor het eerst geconfronteerd worden met hun syndicus, of waar er problemen zijn in hun appartementsgebouw stellen zich de vraag of een syndicus eigenlijk wel verplicht is. Het antwoord op deze vraag is bepaald door de wetgeving op de mede-eigendom.
Wanneer het een onroerend goed betreft die onderdelen bevat die onverdeeld aan verschillende partijen behoren dan spreekt men in de wetgeving van een gedwongen mede-eigendom en is een syndicus verplicht.
Nu, wat bedoelt men eigenlijk met “onverdeeld”?
Wel, men spreekt van onverdeeldheid wanneer bepaalde onderdelen van een onroerend goed niet eenduidig aan één eigenaar toebehoren. Hierbij denken we bv. aan zaken zoals de inkomhal die toegang geeft tot de verschillende appartementen; een oprit die toegang geeft tot de verschillende garages of parkeerplaatsen. Het zijn met andere woorden zaken die men nodig heeft om gebruik te kunnen maken van het eigendom, zoals het appartement of de garage. Het zijn deze zaken die onder andere door een syndicus beheerd moeten worden.
De Statuten van Mede-Eigendom
Normaal gezien wordt bij een gedwongen mede-eigendom door een notaris een authentieke akte verleden waarin de rechten en plichten van de mede-eigenaars van het mede-eigendom beschreven worden. Deze overeenkomst, ook wel statuten van mede-eigendom genoemd, wordt u normaal gezien bezorgd bij de aankoop van uw appartement. Deze statuten beschrijven o.a. welk stemrecht (uitgedrukt in aandelen of quotiteiten) elke mede-eigenaar heeft ivm de beslissingen over deze zogenaamde onverdeelde zaken. Het bepaalt eveneens hoeveel u moet bijdragen in de kosten.
Een tip: als u niet meer zeker weet of u die statuten van mede-eigendom ontvangen hebt, of waar u die gelegd hebt, dan kunt u deze steeds opvragen in het hypotheekkantoor dat bevoegd is voor de regio waarin het pand gelegen is.
Wat zijn zijn de gevolgen als we toch geen syndicus aanstellen?
Het aanstellen van een syndicus is wettelijk verplicht en als dat niet gebeurd is, dan kan iedere belanghebbende (dit kan bv. een mede-eigenaar, een buur of een leverancier zijn die diensten levert aan uw gebouw) naar een vrederechter stappen en de rechter vragen een syndicus aan te duiden. Ook niet onbelangrijk is dat alle mede-eigenaars aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het ontbreken van een syndicus wanneer er zich problemen voordoen in het gebouw.
Een mogelijkheid die mede-eigenaars vaak over het hoofd zien…
… is dat iemand van de mede-eigenaars ook de rol van syndicus kan opnemen. Op die manier kan men kosten besparen en zeker wanneer het een kleiner gebouw betreft van minder dan 20 appartementen is het een optie die het overwegen waard is. Ik heb ondertusen reeds verschillende mede-eigenaars begeleid om die rol op zich te nemen in hun gebouw en over het algemeen is men hierover zeer tevreden.
Wat zijn uw ervaringen met het beheer van het gebouw? Hebt u momenteel een syndicus? Bent u tevreden over het beheer? Overweegt u om zelf het beheer te gaan doen voor uw gebouw? Aarzel niet om hieronder te reageren.
Is mijn inschrijving voor de cursus syndicus on line via e-mail aangenomen?
Krijg ik bericht hiervan?
Beste Jozef, ik heb uw inschrijving niet teruggevonden. Hebt u zich ingeschreven via het formulier op de website http://cursus.smartsyndic.be/landing/bespaar-syndicus-kosten-door-het-beheer-zelf-te-doen/ ?
In dat geval zou u normaal gezien een email gekregen moeten hebben met daarin een link waarop u moet klikken om uw e-mail adres te bevestigen.
Als u geen zo’n email gekregen hebt, kunt u dan aub nogmaals uw gegevens invullen op de webpagina?
Jessie
Jozef, ik wou u nog even bevestigen dat uw inschrijving ondertussen bij ons is binnengekomen. Bedankt!
Jessie Dedecker,
Wij hebben onze jaarlijkse afrekening van Syndicus ontvangen. De boek-
houding is nagezien door een eigenaar van ons gebouw. De afrekening steekt
vol met fouten en ik zou U bij deze willen vragen of U ons een paar adressen van boekhouders kunt bezorgen die goed op de hoogte zijn van de dubbele
boekhouding met de bedoeling een akkoord aan de eigenaars te vragen om
de boekhouding te laten herberekenen door een bekwaam iemand.
Ons gebouw is in Borgerhout (Antwerpen) gelegen.
Met dank.
Ik ben accountant ” net met pensioen”. Ben mede-eigenaar van een vrij groot gebouw in Deurne.
Als controller van de rekeningen weet ik dat een syndicus weinig of geen kennis heeft van boekhouding en het reglementair rekeningstelsel niet naar behoren weet toe te passen.
Indien ik u kan helpen mag je mij contacteren. Jessie mag je mijn e-mailadres doorgeven.
in ons gebouw zijn 2 eigenaars die hun kosten niet betaald hebben,daar heeft de syndicus zonder ons medeweten een advocaat opgezet.
Nu zouden wij mee moeten betalen voor de advocaatkosten.
Moeten wij deze advocaatkosten betalen?
Beste,
uw syndicus heeft volgens mij niet correct gehandeld. Uw syndicus had jullie best geconsulteerd alvorens daar een advocaat op te zetten. Het is wel zo dat de wetgeving toelaat dat de syndicus bij dringende zaken zelf beslist over het aanstellen van een advocaat en dan is de vraag hoe dringend dit is. Vergeet wel niet, als twee eigenaars niet betalen dan bent u het, samen met de andere mede-eigenaars, die die kosten mee betaald. Bij wanbetalers is het overigens belangrijk om snel in te grijpen om ook het signaal te geven dan wanbetaling niet getolereerd wordt. Overigens, het de huidige wetgeving zullen jullie, wanneer de rechtbank in jullie voordeel oordeelt, de kosten terugbetaald krijgen.
Beste Jessie. We hadden gisteren en terug deze avond een vergadering,
en ik kan geen syndicus meer zien .Hij laat zich omringen door ja knikkers onder leiding van een juriste, die me vroeg geen ONJUISTHEDEN te verspreiden onder mede-eigenaars, die niet juridisch gevormd zijn.
Nu gij, ik denk dat ik de wet op de mede-eigendom beter ken dan zij,maar ja tegen een juriste die haar kantoor ter beschikking stelt voor vergaderingen,
maar die vorig jaar op de AV zegde “dat zij in haar appartement toeliet
deze die zij wou” Waarvan akte
De medewerker van de syndicus doet wel goed zijn werk, doch gans de omgeving er rond is een groot grap. Het syndicus kantoor is een bvba het biv nummer staat op naam van een vrouw die baas is van het kantoor. Doch diezelfde vrouw is secretaresse van de bouwheer. Dus als de syndicus een brief schrijft naar de bouwheer is zij die antwoord!
Het gaat nog verder het adres van de syndicus en het architecten bureel staat op nr. 1a en het privé adres van bouwheer staat op nr.1. Doch er zijn daar geen burelen.
De burelen bevinden zich op het adres van NV een gang met allemaal burelen, syndicus,bouwheer, architecten, aannemer.
De syndicus geeft juist klanten die door de bouwheer gezet zijn. Het toppunt is echter de syndicus geeft geen nummer bij rsz en de medewerker staat op de loonlijst van de nv van de bouwheer.
Er is inderdaad een potentieel probleem met belangenvermenging. Dit wordt vooral problematisch wanneer er gebreken zijn waarop gereageerd moet worden en bij een nieuwbouw is dit zeker geen uitzondering. De syndicus moet dan jullie kant kunnen kiezen bij het verdedigen van jullie standpunt. Als zij zelf in loondienst is bij de bouwheer gaat dat natuurlijk moeilijk. Mijn inziens zou u best met de andere mede-eigenaars beslissen om een andere syndicus aan te stellen.
Syndicus heeft begin van het jaar kenbaar gemaakt dat hij er mee wilt stoppen. Tijdens controle financiële gegevens viel ik bijna achterover.
Voor de periode 2007, 2008 en 2009 (was toen zelfs nog geen eigenaar) zijn er nog achterstallige betalingen van de eigenaars voor een bedrag van ruim 5000 euro, 3000 euro heeft zelfs betrekking tot ondertussen ex-eigenaars.
Verbazing alom dat de syndicus al die tijd niets ondernam. Wanneer ik hem hierover aanspreek krijg ik een laks antwoord dat het het gewoon kwestie is van een brief naar deze (ex) eigenaars te versturen. Maar hij heeft dit in al die jaren niet gedaan en heb totaal geen geloof dat hij dat ook zal doen.
Welke acties kan ik ondernemen om er voor te zorgen dat de syndicus het nodige doet om dit in orde te krijgen? Al die jaren is hij uiteindelijk betaald geweest om o.a. deze taken uit te voeren.
Als blijkt dat er geen stappen worden ondernomen, wat zijn dan de opties? Enkel juridische weg? Doel uiteindelijk is een correct dossier te kunnen overhandigen aan een eventuele nieuwe syndicus.
Beste Foad,
Je syndicus heeft mijn inziens zware fouten begaan door na te laten het financieel beheer op te volgen. De kans is nu inderdaad niet klein dat ex-eigenaars niet meer zullen (willen) betalen, zeker wanneer dit over zulke grote sommen gaat. Ik zou samen de andere eigenaars overwegen om hiervoor naar een advocaat te stappen aangezien de kans relatief groot is dat jullie hiervan financieel de dupe zullen worden.
Met vriendelijke groeten,
Jessie
PS: Wat ik me wel afvraag is waarom de commissaris van de rekeningen dit probleem niet gezien heeft…
Bedankt voor het snelle antwoord! Wat commissaris betreft, geen idee of dit er mee gerelateerd is maar het gaat om een appartement van maar 6 eigenaars.
Wat betreft de nieuwe wet op de mede-eigendom, werden we telkens afgewimpeld met het feit dat dit veel te duur is voor kleinere gebouwen en het best is om het “zo zo” te laten omdat je anders met hoge kosten zit.
Een aanvullende vraag, in welke mate moeten alle eigenaars akkoord gaan om stappen te ondernemen tegen de syndicus en dus te delen in de advocaatkosten? Gewone meerderheid van VME voldoende? Kan me best inbeelden dat een eigenaar zich niet geroepen voelt om actie te ondernemen wegen fin. redenen of omdat deze toch zijn appartement verkoopt. Wat als dit niet tot een meerderheid lijdt?
Dag Foad,
De nieuwe wetgeving is een wettelijke verplichting die zowel voor grote als kleine gebouwen geldt. Uw syndicus kan zich dus niet beroepen op het feit dat jullie gebouw slechts 6 appartementen bevat en dus de wetgeving anders toegepast moet worden.
Wat betreft het aanspannen van een zaak kun je dit op twee manieren aanpakken:
1) De zaak uit naam van de VME opstarten. In dat laatste geval moet het punt op de agenda van een rechtsgeldigde geplaatst worden en met de juiste meerderheid gestemd worden. In het geval dat de meerderheid gehaald wordt MOET iedere mede-eigenaar meebetalen aan deze kosten. De nieuwe syndicus kan dit normaal gezien regelen.
2) De zaak zelf en/of samen met enkele mede-eigenaars uit persoonlijke naam opstarten (dit kan een oplossing zijn wanneer je de meerderheid niet zou halen).
Ik hoop dat dit wat duidelijkheid biedt,
Jessie
PS: voor kleine gebouwen kan het ook interessant zijn als een mede-eigenaar zelf syndicus wordt. Ik geef hierover geregeld een cursus: zie ook http://cursus.smartsyndic.be/landing/opleiding-syndicus
Valt dit nog onder de bevoegdheid van de vrederechter? Volgens mij ” misschien” en dan kunt ge op 3 manieren een zaak aanspannen gaande van “verzoening” tot “met dagvaarding”. Gezien de functie van de man zal dat waarschijnlijk via dagvaarding moeten gaan. In principe kunt ge naar de vrederechter ZONDER advocaat en de prijzen schommelen tussen de 30 en de 40 Euro wat spotgoedkoop is….MAAR in de praktijk zult ge HEEL moeilijk een deurwaarder vinden die optreedt indien ge geen advocaat hebt ( zij hangen aan elkaar zoals kalk aan de muur om de kosten hoog te houden). Indien ge wel een deurwaarder bereid vindt….ga dan voor de “dagvaarding”. LET OP : ga EERST “ALLE” notulen van de AV’s uit die periode napluizen en mocht daar blijken dat er melding van gemaakt is ( en blijkbaar is dat zo want gij hebt het teruggevonden in de archieven) EN dat de aanwezigen het verslag van de AV hebben ondertekend EN het verslag van de Commissaris voor de rekeningen hebben goedgekeurd…dan staat ge nergens !! In feite zou de AV toen de Syndicus “décharge” gegeven hebben….en dat kunt ge later niet meer herroepen.
Opmerking : de wet van 2010 is van “dwingend recht” dat betekent dat ze direct van kracht is = september 2010 ( zie BW). Voor de rechter zult ge dus met serieuze papieren moeten komen en vermits in de praktijk gebleken is dat heel veel VME’s zelfs nu nog hun statuten niet hebben aangepast zult ge het volgens mij erg zwaar krijgen. Ik vermoed dat ge verder dan de vrederechter zult moeten gaan en dan zijt ge weg voor jaaaaaaren.
Indien GIJ later eigenaar geworden zijt dan moet ge die betalingsachterstanden normaal vernomen hebben via uw notaris? DIE heeft namelijk de verplichting om bij de syndicus een verslag te vragen van eventuele wanbetalingen, lopende rechtszaken enz… en dan heeft hij U daar verslag van uitgebracht. Heeft hij dat niet gedaan…..dan moet ge U richten tot de Benoemingscommissie van het Notariaat. DAT is kosteloos MAAR die brave man kan uitspreken wat hij wil….het is niet afdwingbaar ….en dus zult ge finaal opnieuw in grote kosten vallen. Ik zou toch maar goed het pro en contra afwegen. 3 à 4000 Euro aan procedurekosten die zijt ge zo kwijt.
Een eerst bezoek bij een advocaat is gratis. Pluis het uit en ga daar uw oor eens te luisteren leggen. Maak een rapport dat ge meteen kunt afgeven want…..het is gratis….maar heeeeeel kort ….vanaf de tweede beurt, de betalende, heeft hij meer tijd 🙂
Beste,
Wij wonen in een gebouw met 7 eigenaars. Er is 1 wanbetaler die weigert zowel de vergoeding van de syndicus alsook zijn aandeel van de algemene brandverzekering voor de blokpolis te betalen.
Nu eist de syndicus dat wij ( de andere 6 eigenaars) elke maand 50 euro betalen totdat de achterstallen van de wanbetaler helemaal betaald zijn.
Zijn wij verplicht die 50 euro te betalen? ( wij betaalden ons aandeel van de brandverzekering en de rekening van de syndicus reeds volledig voor het lopende jaar)
MVG,
Sarah Lambrechts
Dag Sarah,
Jullie zijn jammer genoeg verplicht om dat te betalen. Reden is simpel, als dat niet meer betaald kan worden dan is het ganse gebouw niet meer verzekerd en bijgevolg ook jullie appartement niet meer. Je moet wel eisen dat jullie syndicus stappen zet (eventueel met advocaat) om de wanbetaler aan te pakken. Veel syndici beroepen zich op de andere mede-eigenaars om te betalen maar ondernemen verder niks wat desastreus is. Dit mogen jullie zeker niet laten gebeuren! In mijn cursus bespreek ik onder meer ook de procedure wat je allemaal kunt doen om deze situatie zo efficient mogelijk aan te pakken.
Hopelijk komt het snel in orde.
mvg,
Jessie
Beste Jessie,
we zijn er nog steeds niet uit of we het zelf in handen gaan namen.
Iedereen heeft de huistaak gehad om enkele devies op t evragen.
Als dit geen uitkomst biedt, zouden we ev nog verder kijken wie ev dit op zich kan nemen
we zijn een blokv van 16 appartementen, dus volgens mij moet dit heel erg meevallen qua werk.
Kan u mij een idee geven wat het effectief aan werktijd zou inhouden?
EN HEEL BELANGRIJKE VRAAG: IS ER OOK EEN FRANSTALIGE VERSIE VAN JE CURSUS?
Wij zitten hier in Brussel met helft FR en helft NL….
Of ken je ook iemand die een soortgelijk iitiatief heeft in het Frans?
Groeten
Dag Lotte,
De werktijd waarmee je rekening moet houden hangt sterk af van de ouderdom van het gebouw. Gemiddeld komt men toe met een paar uren per maand.
Dit initiatief is op dit ogenblik enkel Nederlandstalig. Als er voldoende vraag is kan dit in de toekomst eventueel veranderen.
In ieder geval bedankt voor je interesse.
Met vriendelijke groeten,
Jessie
hoe gaat da met de herverkiezing van de syndic,worden blanco stemmen ook meegeteld of niet,onze syndic had bij de laatste verkiezing 50.3 procent blanco stemmen ni meegeteld,indien je deze niet meetelde kwam hij ni aan zijn 50 procent
Bedankt voor uw vraag. Blanco en de ongeldige stemmen niet beschouwd als uitgebrachte stemmen. Hieruit versta ik dus dat ze niet meetellen. Dit betekent dat uw syndicus (jammer genoeg?) herverkozen werd, als de andere regels natuurlijk gerespecteerd werden…
Beste,
Zoals bij zovelen mede-eigenaars loopt het vaak heel erg fout, het beheer van een syndicus.Zo ook bij ons, ik weet niet waar te beginnen….Bij de verkoop van een appartement, maar hij het niet verkocht kreeg, kwam naar boven dat 2 eigenaars op de 2e, bovenste, verdieping, de zolderruimte tijdens de bouw zich onrechtmatig toege-eigend hebben, zonder medeweten van de andere eigenaars, maar met toedoen van de bouwheer en de architect, en volgens mij ook de syndicus zelf.. Zij zijn vrienden, zakenvrienden en familie van mekaar. Ook is één van deze mede-eigenaars de rekencommissaris. ik ben pas een paar jaar mede-eigenaar en heel die affaire is pas een goed jaar geleden aan het licht gekomen, bij de poging tot verkoop van 1. Al de andere mede-eigenaars waren verontwaardigd, voelde zich bedrogen, hadden teveel kosten betaald, KI,..zelfs parkeerplaatsen buiten verhuren zij onrechtmatig aan de huurders en hebben er zelfs naamplaten zelf geinstalleerd van het begin van de bouw, bijna 10 jaar geleden. Tot op heden is dit nog steeds niet afgehandeld, de syndicus onderneemt niks tot weinig, komen niet tot een akkoord en als dat wel zo is, veranderd er toch niets. Een mede-eigenaar stelde zich laatst kandidaat om hem te vervangen, maar de huidige syndicus dreigde met allerhande boetes, gerechterlijke stappen, ondanks de meerderheid er in eerste instantie mee akkoord ging, voor de vervangster. Door zijn driegementen haakten ze af uit vrees voor de manipulerende, dreigende dwangsom en zijn manier van doen. Hopeloos….wat is jullie advies en wat kunnen we best doen…de persoon die de poets doet van de gang en algemene gedeelten, moet iedere maand smeken om haar geld…3-4 telefoontjes en zelf beginnen driegen bij wijze van spreken om haar kosten te ontvangen….terwijl hij de vaste kosten van de anderen ontvangt…..radeloos……
Grt,
Dag Marieke,
Dit klinkt allemaal inderdaad heel ernstig. Ik vrees dat het enige wat je kunt doen in zulke situaties is om gerechtelijke stappen te ondernemen. Ik ken een advocaat, gespecialiseerd in de materie van mede-eigendom, bij wie je vrijblijvend eens kunt afstemmen wat je kunt doen en of het de moeite is.
Laat maar horen als je wil dat ik jullie eens met elkaar in contact breng.
Groetjes,
Jessie
Beste Jessie,
Wij zijn eigenaar van een appartement dat we verhuren aan een jonge alleeenstaande moeder. Helaas moeten we vaststellen dat ze het niet altijd nauw neemt met het huishoudelijk regelment. We krijgen soms berichten van de voorzitter van de raad van medeeigenaars met klachten.
Ik wil de gegrondheid der klachten niet betwisten, maar ik ben de mening dat de voorzitter, die haar buur is, ook al eens zelf met haar kontakt zou kunnen opnemen. Hij weigert dit met de reden dat wij als eigenaars aansprakelijk blijven voor het naleven van het reglement in kwestie.
Is dit bij wet bepaald en zoja om welke wet gaat het hier? In de huurwetgeving heb ik tot nu toe niets daarover gevonden.
Beste dank bij voorbaat.
Dag Guido,
Wat ik verhuurders altijd aanraad is om bij de huurovereenkomst een passage toe te voegen waarin de huurder verklaard dat hij of zij een kopie gekregen heeft van het huishoudelijk reglement en zich aan deze afspraken zal houden. Dit voorkomt later betwistingen hieromtrent.
Groetjes,
Jessie
MOGEN DE ONDERHOUDSKOSTEN PER DEUR VERREKEND WORDEN GOEDGEKEURD DOOR DE ALGEMENE VERGADERING.
Men kan de verdeelsleutel voor bepaalde kosten aanpassen wanneer men op de AV een 4/5 meerderheid haalt op de AV.
Mag een eigenaar als lasten ook de verzekering vragen en de franchises van verzekering na herstellingen aan gemeenschappelijke delen?
Moet ik echt naar de vrederechter stappen als een syndicus de huurder geen inzage toelaat de papieren van gemaakte onkosten of onterecht gevraagde onkosten te laten nakijken want eigenaar in deze speelt met de syndicus-mede-eigenaar onder 1 hoedje.
Op huurcontract staat forfaitaie bedrag …..blijft datzelfde bedrag dan gedurende de ganse huurperiode?
Geachte heer/mevrouw,
Wij hebben een appartement aangekocht in een gebouw met twaalf appartementen, oplevering einde van het jaar. Gisteren komt een uitnodiging voor een eertse algemene vergadering waarop ze volgende zaken gaan bespreken:
– de syndicus
– samenstellen raad van mede-eigendom
– benoemen voorzitter van algemene vergadering
– aanstelling van de secretaris van de algemene vergadering
– benoemen van een rekeningscommissaris
– vastleggen van het bedrag waarboven mededinging is vereist
– volmacht voorlopige oplevering gemeenschappelijke delen
– onderhoud en algemene werking van het gebouw (vuilnisdienst en onderhoudscontracten)
– volmacht ondertekenen contract syndicus
– goedkeuring werkingsbudget
Mijn vraag gaat vooral over het aantal personen (voorzitter, secretaris, rekeningscommissaris) is dit allemaal wel nodig?? Ook wat is de normaal gevraagde prijs voor een dergelijk gebouw met twaalf appartementen (drie op gelijkvloers) en met lift.
Dank
Beste Lionel,
– Een voorzitter is inderdaad wettelijk verplicht aan te stellen aan het begin van elke AV.
– Een secretaris kan door de syndicus gevraagd worden op bv. te helpen bij het maken van de notulen of het tellen van de stemmen.
– Rekeningcommissaris is ook verplicht: zijn of haar taak is om het einde van het jaar te controleren of het financieel beheer correct is gebeurd. De wetgeving heeft deze rol gecreeeerd omdat er in het verleden al fraude is gebeurd mbt de boekhouding of dat er fouten in geslopen zijn. Het is dus in uw voordeel dat dit goed gedaan wordt. Het is ook vaak zo dat de rekeningcommissaris dan op de volgende AV een verslag brengt van zijn bevindingen.
– Raad van mede-eigendom is in jullie geval (12 appartementen) optioneel. De hoofdtaak van de raad van mede-eigendom is om de syndicus te controleren (zonder daarbij afbreuk te doen aan de rekencommissaris die de syndicus controleert op gebied van financieel beheer).
Het werkingsbudget hangt een beetje af van de eigenschappen van het gebouw (heeft het bv. een lift of niet, kuisen de mede-eigenaars zelf de hallen of door een externe, etc.)
Groetjes en veel succes,
Jessie
Wij zijn helemaal niet tevreden van de syndicus. Wij hebben een nieuwe syndicus sinds een 18tal maanden. Bij de besprekingen was alles koek en ei.
In het begin ging het allemaal goed en hadden wij een Nederlandstalige, nu enkele maanden geleden kregen wij plots een Franstalige afgevaardigde uit het team van VM Vastgoedbeheer. Wij wonen in Vlaams Brabant, in een gemeente zonder faciliteiten. De nieuwe afgevaardigde heeft het moeilijk om zich uit te drukken in het Nederlands, de algemene vergadering was een lachertje. Nu veertien dagen geleden hadden we schade aan het dak, de brandweer is ter plaatse geweest en heeft het voorlopig hersteld. Nog steeds is het dak niet hersteld, de afgevaardigde is zelfs nog niet ter plaatse geweest. Nu zou er binnen een 10tal dagen een dakwerker komen.
Wat zijn onze rechten? Het betreft een appartementsgebouw met 54 app.
Beste
Wij zijn een appartementencomplexje met 8 appt. Na ongeveer 7 jaar werd de beslissing begin dit jaar concreet om van syndicus te veranderen.
De eerste vergadering met de nieuwe syndicus zou 17 juli (dus binnen 3 dagen) plaats vinden.
Deze heeft nu via email laten weten hij zijn taak niet zal opnemen, en hij heeft direct de oude syndicus in cc gezet.
Kan hij zo kort voor de eerste alg vergadering ontslag nemen?
Moet de vorige de zaken terug opnemen?
Voor de context: de reden van de weigering is dat één van de mede-eigenaren via email aan elke eigenaar (en de syndicus …) had laten weten hij de documenten niet enkel in het Frans, maar ook in het Nederlands en Engels wou (we wonen in Brussel). Indien niet ging hij blijven zoeken naar een andere syndicus. De nieuwe syndicus had duidelijk geen zin om zijn documenten te vertalen …
Het is een optie om de zaken zelf in handen te nemen. We hebben het er reeds over gehad, maar om het nu op 123 te beslissen … Ook niet ideaal.
Alvast bedankt
Wouter
Beste Jessie,
Bedankt voor uw inzet.
In verband met wanbetalers in ons appartementsgebouw, heeft de AV het reglement aangepast. Het komt hierop neer ; schulden van wanbetalers zijn geen gemeenschappelijke schulden – de syndicus mag deze schulden dan ook niet verhalen op de andere mede-eigenaars – de syndicus MOET de niet betaalde bedragen blijven verhalen op de wanbetalers zo nodig met onroerend beslag op hun eigendom.