Bedankt om deze blog te bezoeken.  Ik ben zelf een mede-eigenaar en ben na enkele ervaringen met mijn syndicus zelf een opleiding als syndicus gaan volgen. De kennis die ik opgedaan heb, wil ik delen met andere mede-eigenaars zodat ook jullie beter weten waar jullie aan toe zijn. Het doel is dus om ervaringen uit te wisselen en met andere mede-eigenaars van appartementen en een front te vormen.

Voor de meeste mensen is de aankoop van een appartement één van de belangrijkste investering die ze zullen maken.  Hiervoor moet men vaak een lening aangaan die men gedurende de komende 15-20 jaar gaat afbetalen.

Na de aankoop van het appartement wordt men vaak geconfronteerd met het zogenaamde mede-eigendomschap en de syndicus. Deze laatste staat in voor het beheer van de infrastructuur (zoals de voordeur, hal, lift, trappen, dak, waterleidingen, enz.) die gedeeld wordt tussen de eigenaars van de verschillende kavels in het gebouw. Dit betekent dat elke eigenaar van een appartement ook mede-eigenaar is van de gedeelde infrastructuur en dus voor een stuk in de kosten moet bijdragen.

De wetgever heeft een gans wettelijk kader gemaakt, dat in september 2010 nog helemaal vernieuwd werd, over het beheer van een mede-eigendom. Ondanks dit wettelijk kader zijn er vandaag nog steeds misbruiken.

Welke zijn de problemen die u bent tegengekomen?  Aarzel niet om een berichtje achter te laten!