Word je eigen syndicus

Word je eigen syndicus

Guy stuurde ons de volgende vraag: Ik ben lid van de raad van beheer.
In de algemene inkomhal hebben we regelmatig last van vandalisme.
Mij wordt gevraagd om als beheerraadslid hiervan aangifte te doen, iets wat ik volgens mij enkel kan voor mijn persoonlijke schade.
Heb ik het mis te zeggen dat de Syndicus verantwoordelijke heheerder is en aangifte dient te doen voor de schade aan delen van de gemeenschap ? En kan deze aangifte ook alle schade van benadeelde mede-eigenaars bevatten?”

Ons antwoord: Onze ervaring bij de politie is dat het niet echt uitmaakt wie er de aangifte doet bij de politie.  Desalniettemin, wil ik toch even benadrukken dat het in principe niet aan de raad van mede-eigendom maar aan de syndicus is om aangifte te doen.  Zoals ook in het vorige artikel werd aangegeven, de enige wettelijk opgelegde taak van de raad van mede-eigendom is om de syndicus te controleren.

Het gebeurt jammer genoeg maar al te vaak dat de syndicus de rol van de raad van mede-eigendom “misbruikt” om het werk voor zichzelf te ontlasten. Zo wordt aan de raad van mede-eigendom vaak gevraagd om werkmensen binnen te laten, de uitvoering van werken te controleren, offertes te verzamelen, en ga zo maar voort. Deze taken vallen eigenlijk niet onder de verantwoordelijkheid van de raad van mede-eigendom tenzij deze daar expliciet de opdracht voor gekregen heeft op de AV. Er zou immers discussie kunnen ontstaan over de aansprakelijkheid wanneer er iets foutloopt.

Velen maken hierdoor ook de bedenking: waar betalen wij de syndicus eigenlijk voor? Wat zijn jullie ervaringen met de uitvoering van de taken van uw syndicus?  Zijn jullie tevreden over de opvolging en uitvoering hiervan?

Als u dit artikel interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres: