de wetgeving toelaat dat een mede-eigenaar zelf syndicus wordt voor zijn of haar gebouw.
er een tekort is aan beroepssyndici waardoor u als mede-eigenaar het niet altijd gemakkelijk hebt om een goede syndicus te vinden.
20% van alle mede-eigendommen wordt vandaag al door een mede-eigenaar beheerd en hiermee worden heel wat kosten bespaard.
volgens een enquëte van Test-Aankoop uit 2010 zijn mede-eigenaars over het algemeen meer tevreden over het beheer van een mede-eigenaar dan die van een beroepssyndicus.

Interview op Radio2 in het programma "Spits met David"

Bespaar beheerskosten

Een mede-eigenaar die syndicus zal om te beginnen al besparen op de beheerskosten die de beroepssyndicus aanrekent. Dit wil echter niet zeggen de mede-eigenaar syndicus het volledig gratis moet doen (hoewel er ook mede-eigenaars zijn die dit vrijwillig doen). Een mede-eigenaar die syndicus is kan een vergoeding vragen als appreciatie voor zijn tijd.

Bespaar op werkingskosten

Verder, zal u wellicht ook meer aandacht schenken aan de offertes wanneer er keuzes gemaakt moeten worden voor reparaties en dergelijke meer. Een beroepssyndicus zal al eerder kiezen voor een aannemer die hem tijd bespaart dan de aannemer die de beste prijs-kwaliteit levert.

Neem sneller beslissingen

Als mede-eigenaar die syndicus is kunt u veel gemakkelijker een Algemene Vergadering bijeenroepen om beslissingen te nemen.  Een beroepssyndicus zal vaak slechts één Algemene Vergadering bijeenroepen per jaar.  Dit betekent dat het telkens lang wachten is voordat er beslissingen genomen kunnen worden.

Los sneller problemen op

Een frustratie in heel wat mede-eigendommen is dat de zaken blijven aanslepen. Klusjes blijven liggen omdat er gewacht moet worden op de AV op de beslissing. Als de offertes op de AV niet goed voorbereid waren dan valt het nog voor dat de beslissing met nóg een jaar uitgesteld wordt. Doordat u frequenter een AV bijeen kan roepen en dus sneller beslissingen kunt nemen kunt u problemen ook effectiever aanpakken.

“Ik ontdekte SmartSyndic toevallig via het internet en dit heeft me geen windeieren gelegd. Jessie heeft mijn mede-eigendom correct en duidelijk gewezen op onze rechten en plichten. De pijnpunten waarmee we geconfronteerd waren werden met heldere blik gediagnosticeerd. SmartSyndic is voor mij niet alleen een bundeling van professionalisme maar ook van menselijkheid, in het syndicus landschap een rariteit.”
A. Delefortrie

Mede-Eigenaar

Over de organisator

Jessie Dedecker

Jessie Dedecker

Mijn naam is Jessie Dedecker en ik ben net zoals u ook mede-eigenaar. Omwille van problemen ben ik mezelf gaan verdiepen in de wetgeving rond de mede-eigendom en syndicus. Ik ben zelfs zover gegaan dat ik ondertussen ook een syndicus opleiding gevolgd heb. Hiermee heb ik ondertussen verschillende mede-eigenaars geholpen om zelf syndicus te worden in hun gebouw. Vele mede-eigenaars vinden ondertussen hun weg naar mij maar er is jammer genoeg is er onvoldoende tijd om iedereen te helpen. Daarom wil ik nu een cursus ter uwer beschikking stellen waar ik al mijn kennis met u kan delen. Deze online cursus zal u via het internet van achter uw PC kunnen volgen.
“Ik zetel in de raad van mede-eigendom en heb ondervonden dat syndici graag zaken voorschotelen onder het mom dat het de wet is. Mijn bedoeling was om de wetgeving beter te leren kennen zodat ik weet wat wettelijk is en wat niet. Daarnaast wil ik onze syndicus, die graag zijn taken doorschuift naar mede-eigenaars, op zijn verantwoordelijkheden te kunnen wijzen. De cursus was voor mij zeer verhelderend en ik zou ze zeker aanraden aan andere mede-eigenaars.”
Walter Verkest

Voorzitter Raad van Mede-Eigendom

“De cursus was interessant en goed ingedeeld in logische hoofdstukken, gebaseerd op de nieuwe wetgeving. Ook de mogelijkheid om vragen te stellen vind ik erg goed. Ik zou het zonder deze cursus niet aangedurfd hebben om syndicus te worden. Ik raad deze cursus zeker aan want hij is erg hulpvol.”
H. Desaever

Mede-Eigenaar

“Ik vond deze cursus heel interessant en ik zal ze gebruiken om de bestaande syndicus op te volgen aangezien ik aangeduid ben om hem te controleren (bv. bij de boekhouding edm). Alle info was noodzakelijk en duidelijk uitgelegd. Deze cursus is volgens mij de balans tussen betaalbaarheid, goed gestructureerd, makkelijk te volgen en goed te begrijpen, maw simpel opgezet. Ik vond het echt de moeite waard!”
R. Wille

Raad van Mede-Eigendom

“De cursus is zeer goed gemaakt, duidelijk en verstaanbaar uitgelegd. Dankzij deze cursus zal ik nu met kennis van zaken terug de rol van syndicus op mij kunnen nemen, waarbij ik toch een zekerder gevoel heb om de taak naar behoren te vervullen. Ik heb veel geleerd van de praktijkvoorbeelden, o.a. de verdeling van de kosten, bijeenroeping AV, vereiste meerderheden van stemmen voor bepaalde beslissingen. Ik raad de cursus zeker aan omdat hij praktijkgericht is en niet duur in vergelijking met de alternatieven.”
M. Van Vlasselaer

Mede-Eigenaar en Syndicus

Online Cursus

Deze cursus gaat volledig online door via een virtueel klaslokaal.  U kunt de lessen dus volgen op het tijdstip dat voor u het beste uitkomt en hoeft dus niet in de file te gaan staan.

Certificaat

Mensen die de cursus gevolgd hebben krijgen een bewijs van inschrijving.  Dit kan gebruikt om bijvoorbeeld andere mede-eigenaars te overtuigen dat u de tijd geïnvesteerd hebt om het goed te doen.

Syllabus

U kan de syllabus en de diverse wetteksten die gebruikt worden downloaden om thuis af te drukken. Op die manier hebt u een naslagwerk en kan u ook na de cursus nog zaken opzoeken en terugvinden.

 • Je bent eigenaar geworden van een nieuwbouw appartement.  Waarop moet je letten ivm de bouwpromotor?
 • Er is een lek in één van de buizen.  Wie betaalt de loodgieter? De eigenaar of de vereniging van mede-eigendom?
 • Wat als een mede-eigenaar verkoopt?  Welke informatie moet u bv. geven aan de notaris? Wat zijn de gevolgen hiervan voor de mede-eigenaar?
 • Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de syndicus?
 • Welke vergoeding kun je vragen voor je beheer aan de andere mede-eigenaars?
 • Wat mag je zeker niet vergeten als je het beheer start?
 • Hoe organiseer je een wettelijk correcte vergadering voor je mede-eigendom?
 • en nog veel meer…

De cursus gaat door over een periode van 12 weken. Er is één les voorzien per week. Een les duurt tussen de 45 en 75min en vertrekt telkens vanuit de praktijk. Elke les kan gevolgd worden wanneer dat jou het best uitkomt.

 • Les 1: De Statuten van de Mede-Eigendom
 • Les 2: Aanstelling, Aansprakelijkheid en Ontslag van de Syndicus
 • Les 3: De Wettelijk Verplichte Opdrachten van de Syndicus
 • Les 4: Wie kan Syndicus Worden en Waarvoor Oppassen?
 • Les 5: De Controle-functies op de Syndicus?
 • Les 6: De Algemene Vergadering — Hoe Voorbereiden?
 • Les 7: De Algemene Vergadering — De Vereiste Meerderheden
 • Les 8: De Algemene Vergadering — Het Verloop
 • Les 9: Wat als het Democratisch Beslissingsproces Faalt of Men wil naar de Rechtbank?
 • Les 10: Wie betaalt de Kosten en Hoeveel moet iedere Mede-Eigenaar Betalen?
 • Les 11: Verplichtingen van de Syndicus bij Verkoop van een Kavel
 • Les 12: Andere Regelgevingen en Deelverenigingen

Om de cursus voor iedereen toegankelijk te houden is de kostprijs van de cursus tijdelijk verlaagd van € 600,00 naar € 397,00 (inclusief BTW).

Wanneer start de volgende cursus

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Trends (Knack) Magazine noemt Smart Syndic als gedachtenleider in mede-eigendom
Interview op Radio2 ivm deze cursus.
Brussel Deze Week wijdde een gans artikel aan deze cursus.
In de hoop u te mogen begroeten tijdens deze cursus,
Jessie Dedecker
0486/909.963

Deze cursus wordt georganiseerd door Smart Syndic,
een dienst van AppLaunchLab bvba
RPR Turnhout: 0839.857.078

Opstal 10
2440 Geel