Word je eigen syndicus

Word je eigen syndicus

Als je overweegt om van syndicus te veranderen zal je zijn of haar contract moeten evalueren. In de meeste gevallen is de eerste basis van vergelijking de kostprijs van de syndicus. Toch zijn er nog andere elementen die je moet meenemen bij de vergelijking omdat deze uiteindelijk ook een invloed hebben op de kostprijs of de dienstverlening die je zal krijgen. In dit artikel geven we een aantal elementen die je zeker niet uit het oog mag verliezen:

Duur van het Contract

De wetgeving van september 2010 beperkt de maximum duur van het contract tot 3 jaar. Veel beroepssyndici trachten dan ook een contract voor te stellen met deze maximum duur.  Toch valt er veel te zeggen om de duur van het contract op 1 jaar te zetten.  Op deze manier zal uw syndicus steeds zijn best moeten blijven doen om de mede-eigenaars tevreden te houden aangezien zijn contract jaarlijks opzegbaar is.

Soms wordt er bij een nieuwe syndicus eerst gewerkt met een contract van 1 jaar met de doelstelling om nadien toch een contract voor 3 jaar te ondertekenen.  Ook dit is mijn inziens geen goed idee omdat mijn ervaring me geleerd heeft dat na de eerste periode de dienstverlening sterk verzwakt eenmaal het contract van drie jaar is binnengehaald.

Nog een ander argument waarom een contract van drie jaar af te raden is, is wanneer een syndicus overgenomen wordt door een groter kantoor.  Dit is overigens geen uitzondering, kleinere syndicus-kantoren worden overgenomen door de grotere jongens. Deze grotere syndicus kantoren werken vaak op een volledig andere manier die bv. minder persoonlijk is, met als gevolg dat de mede-eigenaars niet langer tevreden zijn. Per slot van rekening had je gekozen voor die andere syndicus.  Als je op dat moment een contract van drie jaar hebt kun je dus vastzitten aan een andere syndicus dan diegene die je geselecteerd had!

Conclusie: aarzel dus niet om een contract van 1 jaar te eisen ipv de vaak door de syndicus voorgestelde drie jaar.

Word je eigen syndicus

Word je eigen syndicus

Kostprijs van de Syndicus

Een ander belangrijk element om in het oog te houden is het tarief dat de syndicus voorstelt.  Er zijn twee gangbare tariefstructuren. Enerzijds is er de forfaitaire syndicusvergoeding, die een vast bedrag is dat door elke mede-eigenaar aan de syndicus dient betaald te worden.  Anderzijds is er de variabele syndicusvergoeding, waarbij de syndicus een kleiner vast bedrag vraagt maar wanneer er extra werk gedaan moet worden (zoals het opvolgen van werken en reparaties) dan betaalt men hierboven nog een uurloon aan de syndicus.  Een contract dat dus op het eerste zicht goedkoper lijkt is dat dus niet altijd!

Speciale Vergoedingen

Het is ook uitkijken geblazen voor sommige verborgen kosten. Een voorbeeld: wanneer u uw appartement wil verkopen dan is de syndicus verplicht om bepaalde informatie te verschaffen aan potentiële kopers en/of vastgoedmakelaars die in uw opdracht verkopen. Daarnaast is de syndicus ook verplicht om bij de effectieve verkoop de notaris bepaalde informatie te verschaffen.  De wetgeving bepaalt dat de syndicus de kosten om deze informatie te verschaffen kan doorrekenen aan de verkoper.  Het is dus belangrijk om ook hiervoor duidelijke tarieven te hebben afgesproken.

Kosten bij Verbreken van het Contract

Een andere kost die u zeker ook in het oog moet houden is de kostprijs die u moet betalen wanneer u het contract vroegtijdig zou willen opzeggen.  Als u bijvoorbeeld een contract van drie jaar hebt afgesloten (wat ik dus afraad) en u wenst dat contract voor het einde op te zeggen dan moet u vergoeding betalen aan de syndicus.  In veel gevallen gaat deze vergoeding tot de helft van de resterende duur van het contract.

Zoals u hierboven kunt zien zijn er toch een aantal zaken die u zeker in het oog moet houden wanneer u contracten van syndici met elkaar wil vergelijken.

Wat zijn jullie ervaringen met de contracten van uw syndicus?  Weet u hoe uw contract eruit ziet met betrekking tot de hierboven beschreven aandachtspunten? Zijn er nog andere zaken die jullie aanraden om in het oog te houden?

Als u dit artikel interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres: