wie is er verantwoordelijk voor het betalen van lekdetectie in het geval van een dakterras?

Word je eigen syndicus

174 keren bekekenVerzekeringenlekdetectie blokpolis waterschade

ik ben de eigenaar van een appartement op de eerste verdieping. de eigenaar van het gelijkvloers heeft waterschade aan zijn gyproc plafond (eveneens geisoleerd met 20cm rotswol). deze schade is vermoedelijk afkomstig van mijn dakterras dat gelegen is boven deze ruimte. wij hebben een blokpolis (brandverzekering) die zegd dat het dakterras onder de gemeenschappelijke delen valt en ons aanraadt een lekdetectie te laten uitvoeren. de verzekering zou echter niet instaan voor de kosten van deze lekdetectie.

ik vraag me af wie deze lekdetectie dan normaal gezien moet betalen.

de vergoeding van de schade zou afhangen van deze lekdetectie. het probleem wordt bemoeilijkt doordat mijn onderbuur enkele jaren geleden verbouwingswerken uitvoerde (muur vervangen door balk) waardoor ik toen een verzakking had in mijn appartement. Ik heb hier destijds een vergoeding voor gekregen via mijn verzekering. ik vroeg me dan ook af of de lekdetectie eventueel kan opsporen of het lek evt een gevolg is van deze verzakking. deze verbouwing is al enkele jaren geleden, maar aangezien het een heel klein lek is en de rotswol eerst verzadigd moet zijn zou het volgens mij eventueel kunnen dat de verbouwing van mijn onderbuur het lek veroorzaakt heeft.

wie is normaalgezien verantwoordelijk voor het betalen van de gevolgschade en voor de herstelling van het terras?

alvast dank voor uw antwoord!

dilbeccha1 Vraag beantwoord 2 dagen geleden

Oorzaak moet uiteraard gekend zijn vandaar de lekdetectie = gemeenschappelijke kost.

Wat gemene delen en privatieve delen zijn kan u lezen in uw statuten van het gebouw.

Bij een GEDEKT schadegeval is het dat indien de gemene delen schade veroorzaakt aan privatieve delen , de franchise gedragen wordt door de gemeenschap en andersom privatieve delen veroorzaakt schade aan gemene delen is de franchise voor deze eigenaar van de privatieven. (bv. overlopen badwater , schade plafond onderbuur)

lebragard Posted new comment 3 dagen geleden

voorbeeld is van privé naar privé !

Ik heb nog iets leuker: iemand op 2e verdiep heeft al 8 jaar vochtproblemen. Vorige syndic speelde vals en onder één hoedje met mede-eigenaars. Ondertussen kwam het in een mailverkeer uit dat de bovenbuur spuwers gestoken heeft en een vakman zei dat dit door die spuwers zal zijn omdat deze vlak boven de vochtplekken liggen. Geen één van de duplexen heeft spuwers, enkel die éne??!! Ik heb de factuur gevonden en die hebben ze 3 jaar geleden sluw op de gemeenschap laten doorfactureren en factuur nooit aan verzekering aangegeven. 3 jaar geleden vroeg de verzekering nog of er voor die duplex nog een factuur kwam? Maar neen, hihi. Naar verzekering geweest die zich bult verschoot van mailverkeer van de syndic en valsheid. Vreemd is dat er al 8 jaar vochtproblemen zijn en factuur nog maar van 3 jaar geleden is maar ik heb vermoeden dat er hoe dan ook al 8 jaar geleden geboord werd door bovenbuur maar misschien andere richting uit naar plat dak. Indertijd kwam wel een expert van de verzekering langs. Nu wil nieuwe syndic lekdetectiebedrijf sturen maar ik heb gezegd: neen, want verzekering zei ook dat ze na 3 jaar niet meer tussenkomen (verjaard) én men kan eerst langsgaan en de bakerai laten verwijderen aan terras, … om te zien wat er daar gaande is. Wij als VME gaan hier toch wel niet opdraaien voor de kosten van antilekbedrijf en moeten toch ons geld van die spuwers terug hebben en eigenaar duplex moet die betalen. De duplex en onderbuur trokken geld van de verzekering maar de gemeenschap trekt niets maar betaalde wel 700 à 800 EUR spuwers, terwijl hij wellicht die spuwers na uitbetaling nog zelf gestoken heeft want die firma doe “zogezegd” die spuwers stak,  is uit Brussel waar eigenaar van duplex vroeger woonde  en kilometers tot Brugge weg en weer is 42 km, dat kan niet!!! Moet 200 km zijn. Wellicht was factuur op zijn oud adres gezet en hebben ze hem naar de VME doorgesluisd en kilometers vergeten aan te passen. Zie je, hoe alles uitkomt als men vals handelt! Dus ik wil nu hebben dat de verzekering daar even langsgaat (moeten er toch zijn voor andere dingen) en vaststelt wat die man daar dan wel geputterd heeft en wat expert ooit zei alvorens anti-lekbedrijf in te schakelen.

Gerti Vraag beantwoord 3 dagen geleden

Uiterst eigenaardig dat een blokpolis de kosten van lekdetectie niet ten laste zou nemen.

Het geeft de verzekering blokpolis meestal de mogelijkheid om uit te maken wie de verantwoordelijkheid voor de lekkage draagt.

Hebt u een verzekering rechtsbijstand?

Wij vrezen er voor dat u verplicht zal zijn een advocaat, gespecialiseerd in mede-eigendom, in te schakelen.

dilbeccha1 Vraag beantwoord 2 dagen geleden
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link