fbpx

Kan 1 eigenaar met meerderheidsaandeel alles beslissen?

Word je eigen syndicus

56 keren bekekenUitvoering van Werken

Het betreft een gebouw met 3 appartementen. Op de AV deze week waren de 3 partijen aanwezig (glkvl 36%, 1 verdiep 32% en 2 verdiep 32%).
De AV was georganiseerd door de nieuwe eigenaars van 2de verdiep omdat zij een heleboel renovatiewerken willen uitvoeren (totale waarde +/- 60.000€!). We hebben geen reservefonds.
Na 10 minuten en door een verspreking van de eigenaar van het glkvl, moest ik ontdekken dat zij hun appartement verkocht hadden aan de eigenaars van 2de verdiep. (de akte was blijkbaar nog niet verleden!)
Bij de deal hadden zij een soort van volmacht gegeven aan de nieuwe eigenaars voor alle verbouwingen, met als gevolg dat alle voorgestelde werken zogezegd met een 68% zijn goedgekeurd en ik had niets te zeggen.
Op papier (op het verslag van AV) staat nu effectief: 3 partijen aanwezig en 2/3 akkoord, maar in realiteit zijn er dus nog maar 2 eigenaars, ik met 32% en dan de andere met 68%.
Ik kom nu voor een enorme berg kosten te staan zonder enige zeggenschap, is dit correct?
Ik zou denken dat hier een stemkrachtbeperking geldt, waarbij 1 eigenaar nooit meer dan 50% van de stemmen kan hebben?

Vraag beantwoord

Er is een stemkrachtbeperking ingevoerd door de wetgever om te vermijden dat een meerderheidseigenaar/-aandeelhouder steeds elke beslissing kan bepalen.
Art. 577-6§7
Niemand kan aan de stemming deelnemen, zelfs niet als lastgever of lasthebber, voor een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen waarover de andere aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars beschikken.

en

notariële akte aankoop appartement nog niet verleden = toestand zoals voordien

Posted new comment

Stemkrachtbeperking: Max. ½ van de stemmen van de aanwezige eigenaars, dus niet groter dan andere aanwezige eigenaars.

Beste Lebragard, wederom dank voor je feedback.

Als ik het dan goed begrijp, zijn ze slim geweest om de AV nog snel te laten ingaan voor de akte verleden is. Ze hebben met de verkopers een deal gesloten dat deze op alles hun akkoord geven en zo behalen zij eigenlijk telkens 2/3 stemmen van zogezegd 2 partijen.

Als de werken nog niet uitgevoerd zijn tegen volgende vergadering, maar de akte wel verleden is, komen deze items dan opnieuw aan bod en kan er dan stemkrachtbeperking gelden?

Moesten de werken alsnog ingepland worden in tussentijd, zijn er regels omtrent de offertes? Zijn ze verplicht meerdere prijzen voor te leggen? Mij te informeren over de exacte bedragen? Ik heb namelijk de indruk dat ze bevriende firma’s voortrekken, misschien omdat zij daar een extra korting krijgen…

Vraag beantwoord

Geen syndicus !! VME Niet ingeschreven in de kruispuntbank van ondernemingen…

lees :

Geen syndicus en geen RVM Wat zijn de gevolgen.

Onwettige toestand , alles wat er besproken wordt ect….= fout.

Vraag beantwoord
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This