Zijn er 3 offertes nodig bij een dakherstelling met vochtproblemen?

Word je eigen syndicus

726 keren bekeken

Beste,

In 2 appartementen van een blokje van 6 zijn er vochtproblemen vanwege een lekkend plat dak. Het plat dak is aan herstelling toe. 2 eigenaars willen niet toestemmen in een herstel omdat er nog geen 3 offertes binnen zijn. Daar zijn we nu mee bezig tot we 3 dakwerkers bereid vinden een offerte op te maken(wat niet zo simpel is). Ook zeggen de 2 eigenaars , die geen vocht hebben, dat ze niet mee betalen? Moeten er echt 3 offertes zijn? iedereen is toch verplicht mee te betalen? Moet zo’n dakherstelling ook 80 % halen om de werken te laten uitvoeren? (want zij die geen vocht hebben willen voorlopig niet mee betalen?) Met vriendelijke groeten, Betty Geerinck

 

Dag Betty,

Hierbij mijn antwoorden:

1) Zijn er drie offertes nodig? In principe niet, tenzij er hierover op de AV hierover beslist werd door stemming. De wetgeving laat toe dat mede-eigenaars een bedrag kunnen bepalen waarbij de syndicus verplicht is om ten minste twee offertes voor te kunnen leggen. Het betreft Art. 577-7 §1 d) die luidt: “De algemene vergadering beslist bij meerderheid van drie vierden van de stemmen over het bedrag van de opdrachten en contracten vanaf hetwelk mededinging verplicht is, behalve voor de in artikel 577-8, § 4, 4°, bedoelde daden;” De zaken waarvoor geen mededinging nodig is zijn de zaken die dringend en noodzakelijk zijn.

2) Moeten mede-eigenaars meebetalen aan het dak? Een dak behoort typisch gezien tot de gemeenschappelijke delen, wat wil zeggen dat alle mede-eigenaars moeten meebetalen aan reparatie/renovatie hiervan.

3) Merk bovendien op dat de syndicus voor de herstelling in geval van zo’n vochtprobleem wellicht een daad van voorlopig beheer kan stellen en het dak op zijn minst gedeeltelijk kan laten herstellen.

4) Voor een grondige renovatie van het dak is geen 80% van de stemmen vereist maar 75% van de stemmen (te tellen aan de hand van de aandelen/quotiteiten).

Groetjes,
Jessie

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This