fbpx

Wat zijn de gevolgen als ik niet mee afkoppel van de huidige werkende mazoutketel?

Word je eigen syndicus

44 keren bekekenUitvoering van Werken

Het betreft een gebouw met 3 appartementen en één gemeenschappelijke mazoutketel in de kelder. Het verbruik wordt wel apart geteld via calorimeters op de radiatoren.
De nieuwe eigenaars van het bovenste verdiep hebben zich zonder overleg afgekoppeld van deze leidingen en wensen over te gaan op een condensatieketel (gas).
Zij sturen nu aan om dit voor alle appartementen te doen en de mazoutketel buiten dienst te stellen, zodat de schouw kan gebruikt worden voor de afvoer van de dampen.
Er blijft voor hen ook nog de keuze voor een aparte ketel in het appartement zelf of 1 beneden in de kelder.

Ben ik verplicht mee te volgen in deze ombouw? En zo niet, stel dat ik als enigste op de mazoet blijf, zijn dan alle kosten voor het onderhoud en keuring alleen voor mij (ipv door 3 zoals altijd het geval was)?
Als ik na een aantal jaren ook wens te wisselen, zijn de kosten voor de buitendienststelling nog steeds gemeenschappelijk en deelbaar door iedereen?

Vraag beantwoord

Is dit besproken (agendapunt) op een Algemene Vergadering (notulen) ?

Is er een syndicus…?

De bovenste eigenaar neemt het recht in eigen handen en koppelt zich los van de bestaande leidingen…..

Werken aan de gemene delen/infrastructuur zonder toestemming van de AV is een overtreding , kan en mag niet en u zou nu reeds de overtreder in verzoening kunnen oproepen bij een vrederechter.

Ben ik verplicht mee te volgen in deze ombouw? En zo niet, stel dat ik als enigste op de mazoet blijf, zijn dan alle kosten voor het onderhoud en keuring alleen voor mij (ipv door 3 zoals altijd het geval was)?
Als ik na een aantal jaren ook wens te wisselen, zijn de kosten voor de buitendienststelling nog steeds gemeenschappelijk en deelbaar door iedereen?

U bent niet verplicht om mee te gaan in het verhaal . De lasten mbt. die mazoutketel blijven ten laste van de gemeenschap .

Uiteraard moet men duidelijkheid scheppen in gans het verhaal en dit via een AV beslissing om nadien uw rechten te vrijwaren desnoods via de vrederechter.

Vraag beantwoord

condensatieketel……appartementsgebouw……..

Het is zeker niet zo dat we even een condensatieketel gaan plaatsen in een appartement en men gebruik KAN/MAG maken van de gemeenschappelijke schouw…..!!

condensatieketel

Op een gemeenschappelijk  afvoerkanaal (bv. in een appartementsgebouw) zijn meerdere gasketels aangesloten. Eén van de bewoners wil zijn ketel vervangen door een condensatieketel. Moeten alle toestellen nu vervangen worden door een condensatieketel?

Centrale stooktoestellen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld: toestellen opgesteld als type B (bv. atmosferische ketels werkend op natuurlijke trek) en toestellen opgesteld als type C (bv. ketels met gedwongen afvoer zoals de meeste condensatieketels). Deze categorieën kunnen nog verder worden ingedeeld op basis van de werking van het toestel.

Een rookgasafvoerkanaal wordt steeds ontworpen om met één of meerdere verbrandingstoestellen van een bepaald type te werken. Een combinatie van zowel type B als C op één rookgasafvoerkanaal is verboden, aangezien dit tot onveilige situaties kan leiden (bv. belemmerde afvoer en recirculatie van de rookgassen).

Indien één van de type B-toestellen (bv. open, atmosferische gasketel met natuurlijke trek), aangesloten op een gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal, vervangen moet worden door een type C-toestel (bv. condensatieketel), dan:

– moeten alle toestellen vervangen worden door een toestel van hetzelfde type C en moet het rookgasafvoerkanaal hiervoor aangepast worden, of

– moeten er voor het type C-toestel een apart rookgasafvoerkanaal voorzien worden.

De ideale oplossing is dat alle B1-ketels gelijktijdig vervangen worden. Dit vereist een investering en – afhankelijk van de situatie – uitgebreide werken aan de schouw.

Er bestaan ook een aantal tussenoplossingen als de gemeenschappelijke koker in goede staat is en voldoende groot is voor de verschillende afvoerkanalen. Dan worden enkel de defecte toestellen en de toestellen van de eigenaars die dat wensen, vervangen. Zij investeren in een nieuwe condensatieketel en de aanpassing van de schoorsteen. Zij die hun B1-ketel behouden moeten dan ook akkoord gaan met de investering in de aanpassing van de schouw.

De minst dure en minst ingrijpende, maar wel de minst aanbevolen oplossing, is de defecte B1-ketel die aangesloten is op een collectieve schoorsteen te vervangen door een nieuwe B11BS ketel. Zonder een aanpassing van de schouw brengt dit wel een aantal veiligheidsrisico’s met zich mee die nauwgezet gecontroleerd moeten worden. Het is een aanvaardbaar systeem, maar het is zeker niet energie-efficiënt (bron: energiesparen.be).

Meer informatie vindt u op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA).
https://www.hsservice.be/blog/oude-cv-ketel-vervangen-appartement/

Vraag beantwoord

Beste Lebragard, bedankt voor uw antwoord.

Er is geen syndicus. Deze week hebben we pas onze eerste AV gehad, op vraag van de bovenste eigenaar die veel wenst te verbouwen, zo blijkt. Tijdens deze AV heeft men gewoon ‘gemeld’ dat zij zich van de leiding losgekoppeld hebben ter hoogte van hun appartement. Blijkbaar lag er al een gasleiding en daar zouden zij op willen aansluiten. Over de afvoer van de damp wordt nu pas nagedacht en naar oplossingen gezocht. Zo overwegen ze bvb om de oude schouw van het vuilluik te gebruiken.

Zij zetten nu de nodige tijdsdruk, aangezien mijn beslissing ook mee bepalend is voor hun opties.

Zo maken ze mij een beetje bang dat ik dan alleen alle kosten zal moeten dragen van de mazoetketel….

Vraag beantwoord

Syndicus , beheerder , is bij wet verplicht in de gedwongen mede-eigendom….

Al wat er nu gezegd en besproken wordt is ter goede trouw maar……

U kan vragen aan de vrederechter om een syndicus aan te duiden….

Vraag beantwoord
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This