Mag het syndicaat alle bedragen voor de mede-eigenaars verhogen, wanneer iemand weigert te betalen?

Word je eigen syndicus

539 keren bekekenWanbetaling door mede-eigenaarswanbetaling

In onze blok is er een etter die weigert mee te betalen voor eender welke beslissing. Het syndicaat haalt nu, zonder enige stemming of vermelding de kosten op bij de andere mede-eigenaars. We hebben geen overzicht van de meerkost door de niet-betalende eigenaar, en al zeker niet of we dit geld ooit gaan terugzien. Als het zo gemakelijk is om niet te betalen, forceert het syndicaat ons hiertoe.

lebragard Unselected an answer oktober 12, 2023

Syndicus moet zn werk naar behoren doen en de achterstallige betalingen vorderen , heeft daarbij de toestemming niet nodig van de VME/AV.

Schakel uw rekencommissaris in en de raad van mede eigendom die de syndicus aanmaant om de achterstallige betaling te innen desnoods via deurwaarder ect….

Het eenzijdig verhogen van de bijdragen door de syndicus is not done. De begroting wordt elk jaar goedgekeurd door de AV en zo deze verhoogt dient te worden is dit met toestemming van de AV.

https://advo-recht.be/kennisbank/appartementsrecht/algemeen-appartementsrecht/een-mede-eigenaar-betaalt-niet/

lebragard Posted new comment oktober 12, 2023

Rekencommissaris en ook elke eigenaar heeft het recht de boekhouding in te kijken/controleren , zodat men weet wie niet betaalt en hoeveel de achterstallige betaling bedraagt.
Rekencommissaris moet beter weten….

Dag Lebragard. Alvast bedankt voor je antwoord!

Het gaan over een extra provisie “Omdat de rekeningen betaald moesten worden”. Ik heb al naar de boekhouding gevraagd om de splitsing te weergeven tussen het meerbedrag dat we betalen door de eigenaar die weigert zijn steentje bij te dragen.

Wanneer we zicht hebben op dit bedrag, zijn we dan na het moment dat deze eigenaar het bedrag heeft overgescrheven (onder dwang van justitie of andere) in de mogelijkheid om een terugvordering van het voorgeschoten bedrag te verkrijgen?

Alvast bedankt!

Jarne Vraag beantwoord oktober 12, 2023

Uiteraard moet de syndicus beschikken over voldoende gelden om het beheer te kunnen doen en deze kan en mag bijkomende provisie opvragen gedurende het jaar omwille van speciale omstandigheden ect….maar provisie opvragen omdat een mede eigenaar niet betaalt is wel makkelijk …..beter had de syndicus de wanbetaler kordaat “aangepakt” al was het maar om cashflowproblemen te voorkomen.

Wanneer we zicht hebben op dit bedrag, zijn we dan na het moment dat deze eigenaar het bedrag heeft overgescrheven (onder dwang van justitie of andere) in de mogelijkheid om een terugvordering van het voorgeschoten bedrag te verkrijgen?

Wanbetaler aanpakken…..boekhouding gaan inkijken……op het einde/afsluiten van het boekjaar zal de syndicus de verrekening doen en het eventueel teveel betaalde terugstorten (lees statuten hoe het voorzien is en welke bepalingen van kracht zijn)

Feit blijft , wanbetalers in een VME , de overige mede-eigenaars betalen in principe zijn deel bij om het financieel beheer te verzekeren vandaar dat de wetgever heeft beslist dat de syndicus de nodige stappen kan en moet nemen bij wanbetalers en dit kan zonder toestemming van de AV.

tip: agendapunt voorzien en duidelijk bepalen te volgen “procedure” bij wanbetaling en dit opnemen in het RIO. De VME blijft verantwoordelijk voor het beheer en de syndicus is aansprakelijk. (verschil aansprakelijk en verantwoordelijk zegt genoeg)

lebragard Posted new comment oktober 12, 2023

Wanneer de wanbetaler betaalt zal dit boekhoudkundig verrekend worden zodat de anderen die zijn aandeel reeds betaald hebben , terugkrijgen. De rekencommissaris moet dit zorgvuldig opvolgen……(taak rekencommissaris staat in het RIO) en zo niet maak er werk van.

Duidelijke taal! Eindelijk een deftige uitleg, waar we die niet van het syndicaat krijgen.

Dit is duidelijk een grote laksheid en restraint of information aan de kant van de syndicus. Het enige wat ons gezegd werd is: Het kan lang duren voor de juridische procedure kan afgerond worden, het enige wat jullie kunnen doen is naar de vrederechter gaan (wat overigens geen zin heeft). Er is NOOIT gesproken over een eventuele terugbetaling, al zeker niet bij de afsluiting van het boekjaar …

Jarne Unselected an answer oktober 12, 2023

11h18, 12/10/2023:

@ Dewelke is het op de av goedgekeurde incasso beleid van de betreffende vme aub? 

lebragard Unselected an answer oktober 12, 2023
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This