Mag een huurder zonder zemfstandig statuut gemeenschappelijke delen poetsen?

Word je eigen syndicus

224 keren bekekenUitvoering van Werken

We kochten een appartement in een residentie van 12. Een huurder reinigt alle gemeenschappelijke delen. Is niet zelfstandig , geen factuur. De syndicus laat dit zelfs al jaren voor ons toe . Enkel een dokument dat zij opstellen 200 Euro maandelijks aan poetsprodukten.  Dus die dame is ook niet verzekerd bij een ongeval en geeft dit niet aan. Speelt sherif. Wie niet akkoord is moet dit maar gedogen. Op bep vragen die ik per mail stuurde kreeg ik geen antwoord. Alles is wettelijk. Geloof er geen snars van. Wij doen afstand van in begin voor deze practijk en moeten maar gedogen. Kan toch niet?

lebragard Vraag beantwoord mei 25, 2024

De syndicus is aansprakelijk voor het beheer doch de VME is er verantwoordelijk voor. Zo de dame poets in opdracht van de VME is de VME verantwoordelijk en moet deze dame aanzien worden als werkneemster , VME is dus werkgever , syndicus moet dan ook het nodige doen mbt. de sociale wetgeving , RMZ , arbeidsreglement ect… Citaat BIV :
Indien de Algemene Vergadering beslist heeft of zou beslissen tot aanstellen van onderhoudspersoneel dient de syndicus de voorwaarden waaraan dit gebeurt op duidelijke wijze in een overeenkomst vast te leggen.

Dus :

Een eigenaar of bewoner, kan van de VME (via de syndicus) enkel en alleen een vergoeding hiervoor krijgen indien deze de wettelijke vereisten hiervoor heeft voldaan inzake facturatie, BTW-wetgeving e.d. en indien deze  hiervoor uitdrukkelijk de opdracht heeft gekregen van de Algemene Vergadering.

In de praktijk is het zo dat zulke situatie bijna enkel mogelijk is indien de betrokkene ofwel een bedrijf heeft en facturen maakt aan de VME, ofwel deze persoon als werknemer is ingeschreven via een sociaal secretariaat of iets dergelijks. In ieder geval dienen de ‘spelregels’ m.b.t. de BTW-verplichtingen strikt nageleefd te worden.

De nota van 200€/maand poets producten opgesteld door de syndicus moet deze kunnen aantonen met een rechtsgeldig bewijsstuk…factuur , kassabon…..Een zwarte boekhouding kan en mag niet.

lees ook :

https://blog.smartsyndic.be/qa/klusjesman-2/

https://blog.smartsyndic.be/qa/onkosten-vergoeding/answer/49009/

https://blog.smartsyndic.be/qa/onkosten-vergoeding/

en vrijwilligerswerk in een VME , zeker lezen = https://blog.smartsyndic.be/qa/vergoeding-syndicus-mede-eigenaar/

tot slot uw vraag : Alles is wettelijk. Geloof er geen snars van. Wij doen afstand van in begin voor deze practijk en moeten maar gedogen. Kan toch niet?

Neen u hebt het bij het rechte eind . Maak duidelijk kenbaar aan de syndicus dat u niet akkoord ga met de gang van zaken en dat u als lid van de VME niet verantwoordelijk wil zijn indien er “iets” gebeurd.  Dien NU reeds een agendapunt in voor de volgende algemene vergadering : agendapunt = vrijwilligers werk , poetsen in het zwart…bespreking en stemming.

tip : zoek gelijkgezinden , cavalier seul , is moeilijk en mss niet aangewezen ? gelijk hebben is één maar gelijk krijgen….ten koste van wat …

lebragard Vraag beantwoord mei 25, 2024
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This