Kosten voldaan van kavel die geen eigendom is

Word je eigen syndicus

Een vennootschap is eigenaar van een aantal kavels in een VME, en dit reeds sinds de oprichting van het gebouw. Bij het linken van de kavels aan de eigenaars lijkt de syndicus een fout gemaakt te hebben. Zo heeft hij een aantal kavels toegewezen aan de vennootschap terwijl zij hier geen eigenaar van is. De betreffende kavels behoren tot de basisakte toe aan een andere kavel waarmee ze een geheel vormen. Fysiek is dit ook het geval sinds de oprichting van het gebouw.

Bijgevolg werden de kosten mbt deze “foutieve kavels” gedurende 50 jaar aan de vennootschap aangerekend zonder dat ze hier eigenaar van is. Bij overname van de vennootschap merkt de nieuw eigenaar op dat de kosten voor deze “foutieve kavels” aan hem worden aangerekend. Uit het archief van afrekeningen dat hij heeft blijkt alvast dat dit meer dan 15 jaar aan de gang is.

De eigenaar van de vennootschap vraagt aan de syndicus om dit recht te zetten (foutief betaalde bedrag per jaar boeken als tegoed op naam van de “foutieve eigenaar” en boeken als openstaand bedrag op naam van de effectieve eigenaar die ook reeds sinds de oprichting eigenaar is maar enkele jaren terug zijn pand heeft overgedragen aan een familielid.

De syndicus vraagt het akkoord van de effectieve eigenaar om deze correctie door te voeren. De effectieve eigenaar is niet akkoord met deze correctie.

Kan de eigenaar van de vennootschap deze kosten verhalen? Zoja, op wie, hoever teruggaande en op basis waarvan.

Gbwgly Vraag beantwoord januari 19, 2024

Ons inziens is de eerste taak van een syndicus te zorgen voor de inning van de verschuldigde bedragen, wie uiteindelijk betaalt is hem vreemd.

In deze casus zal enkel een klacht van de ex-eigenaar en eigenaar een oplossing geven.

dilbeccha1 Vraag beantwoord januari 17, 2024

In deze casus zijn er verschillende “betrokken” partijen die al dan niet op de hoogte waren van de “foute” aanrekeningen !

Wettelijk gezien is de syndicus als enige aansprakelijk voor het beheer.

Een syndicus beschikt normalieter over een up to date patrimoniumdocumentatie die duidelijk aangeeft welke kavel bij wie hoort ect..

Syndicus kan/moet de situatie hoe dan ook rechtzetten en kan best NU reeds zijn aansprakelijkheidsverzekering “aanspreken” .

Alle kaveleigenaars waarover het gaat….ex-eigenaar , huidig eigenaar …kunnen best “tous ensemble” de syndicus vragen orde op zaken te stellen , zo niet , zal een gerechtelijke procedure onvermijdelijk zijn.

lebragard Vraag beantwoord januari 18, 2024

16h29, 17/1/2024, 

In meer dan 50 % van de gebouwen is de “As Build” situatie niet meer conform de initiële statuten, met dergelijke gevolgen/ongemakken,…

Gbwgly Vraag beantwoord januari 19, 2024
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This