Kan men 3 jaar na aankoop, bewust verzwegen gebreken/agendapunten nog verhalen op de verkoper?

Word je eigen syndicus

727 keren bekekenKosten en Vergoedingen in Mede-Eigendom

Beste(n),

Mijn buurman heeft zijn appartment in Juni 2020 aangekocht.

De vorige syndicus (een vruchtgebruiker) die in goed contact stond met de eigenaar van het verkochte appartement, heeft de historiek van 2013 tot en met 2019 uit de boeken gehaald alvorens deze aan de officiele syndicus te overhandigen.

Hierdoor kon de door het Vredegerecht aangestelde erkende syndicus de notaris van de koper niet inlichten inzake gebreken en of geplande herstellingswerken (Agendapunten).

Dit gebouw was al jaren onderhevig aan wanbeheer. De op mijn vraag aangestelde syndicus is orde op zaken aan het stellen, met de nodige tegenwerking. Septische tank werd in 2021 hersteld (Stuk sinds zeker 2010), de oude riolering werd herzien in 2021, het plaatsen van aparte watertellers (Na vaststelling bedrog), de afbrokkelende dakrand werd hersteld (stuk sinds zeker 2010), vochtproblematiek in mijn slaapkamer zeker van voor 2013 (80%) waardoor er tot 3 onderzoeken en wegnemen van de oorzaak dienden te gebeuren, en als laatste de gevolgschade in mijn gelijkvloers appartement, die ten laste kwam van de VME (opstijgend vocht).

Al deze zaken stonden in de verdwenen verslagen.

Nu deze nieuwe buurman, word met de ene na de andere rekening om de oren geslagen, in die mate dat dit gezin het hoofd financieel niet boven water kan houden.

Heb de man meermaals aangeraden een advocaat te raadplegen, waaraan hij géén gevolg geeft.

Heeft deze, na 3 jaar nog het recht om de verkoper van het appartement en de vorige syndicus verantwoordelijk te houden inzake de verzwegen gebreken? Ik heb destijds alleszins klacht neergelegd tegen vorige syndicus (vruchtgebruiker) vanwege het verduisteren van documenten.

Graag jullie visie…

Bald Vraag beantwoord oktober 17, 2023

Bij verkoop / overdracht van een kavel is   Art. 3.94. Overdracht van een kavel  onverkort van toepassing.

De koper heeft dus normaliter de laatste 3 AV verslagen gekregen die de syndicus bezorgde aan de notaris en zo de verkoop plaats vond via een makelaar ook deze.

Begrijp goed wat het probleem nu is , maar en een grote maar , om aan te tonen dat de vorige syndicus “bedrog” heeft gepleegd…..zal men dit moeten aantonen/bewijzen en daar wringt het schoentje. Men kan ook al zijn het feiten van drie jaar geleden , steeds een procedure starten maar deze zal zeer moeilijk zijn , langdurig en kostelijk , maw. niet aan beginnen…(persoonlijke mening) of mocht men een uitgebreide rechtsbijstandverzekering hebben….dan doen.

bedrog , misbruik van vertrouwen,valsheid in geschrifte  = correctionele rechtbank.

ps. raad iedereen aan een uitgebreide rechtsbijstandsverzekering te nemen en ja redelijk duur maar men slaapt beter…. (betere verzekering all in = 530€ met fiscaal voordeel van +/- 130€)

lebragard Vraag beantwoord oktober 17, 2023

Bedankt LEBRAGARD, ik geef het door.

Bald Vraag beantwoord oktober 17, 2023
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This