Kan de VME beslissen buitenramen te vervangen die nog in degelijke staat zijn?

Word je eigen syndicus

91 keren bekekenAlgemene Vergadering

Kan de VME met 2/3 meerderheid beslissen, het houten buitenschrijnwerk, met dubbel beglazing, van een appartementsgebouw te vernieuwen, indien er slechts één raam in slechte staat is en de overige 13 ramen enkel leeftijds gebreken vertonen, zoals isolatiewaarden, versleten dichtingen? De ramen zijn volgens de basisakte privatief, maar volgens de wet op de mede-eigendom van 2019 art. 577-7 kan\” mits bijzondere motivering, over de werken aan bepaalde privatieve delen, die, om economische of technische redenen, zullen worden uitgevoerd door de vereniging van mede-eigenaars.\”

De vraag is wat moeten die bijzondere motivering inhouden om toe te laten dat de VME beslist over die privatieve delen. Welke economische of technische redenen laten de VME toe hierover te beslissen?

dmeerpa Vraag beantwoord januari 23, 2023

Geen idee of de goedkeuring al werd gegeven.
Doch 2/3 meerderheid om vandaag een kost te doen die voor 13 appartementen weinig voordeel zal opleveren lijk me niet evident. Ik denk dat we snel van 7 à 10.000€ spreken per appartement. Dat bespaar je niet 1,2,3 aan energie.

Verder is de vraag of we hier überhaupt kunnen spreken van economische reden. Inderdaad ‘groepsaankoop’ en delen van de kosten in oa veiligheidsstellingen is een economische reden, doch als de werken niet eens noodzakelijk zijn in 13 van de 14 appartementen, en daar financieel beter is om misschien even de ramen te ‘fixen’ zoals nieuwe dichtingen.

Maar veel mensen denken (of rekenen) niet verder dan hun neus lang is. Ze horen slechte isolatiewaarden, versleten dichtingen en dure energie rekeningen. Dus ja gaan ze direct mee in het verhaal om alles te vernieuwen. Zonder te gaan rekenen hoe lang het duurt om die investering terug te winnen.
Het is hetzelfde verhaal met een wasmachine klasse A vs A+++, om die extra kost terug te winnen, moet je al heel veel wassen, iemand die alleen woont zal waarscjijnlijk zijn machine al niet meer hebben eer hij zijn meerprijs terugwon.

dmeerpa Vraag beantwoord januari 23, 2023
You are viewing 1 out of 3 answers, click here to view all answers.
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link