Herstelling schade door werken aan gemeenschappelijke delen

Word je eigen syndicus

1.08K keren bekekenKosten en Vergoedingen in Mede-Eigendom

Door werken aan “gemeenschappelijke delen” in een appartementsgebouw, heeft mijn huurder waterschade opgelopen in zijn appartement.

1. De aannemer “erkent” dit, maar wil duidelijk niets regelen via zijn verzekeraar. Hij stelt aan huurder voor om de opgelopen schade “door een schildersbedrijf” te laten herstellen (de bestuurder zegt letterlijk dat hij zo die kosten rechtstreeks op zich neemt, dus niet via verzekering) – OF stelt een “financiele vergoeding” voor, die te zot voor woorden (laag) is, en waar absoluut geen herstelling mee kan gebeuren. Huurder wil geen herstelling door een schildersbedrijf (??) dat hij niet kent/waar hij geen vertrouwen in heeft (en vermoedelijk is dat allemaal “in het zwart”) – en weigert (mijns inziens zijn volste recht) de herstelling op deze manier.

2. Syndicus meldt vervolgens aan mijn huurder dat hij a) de keuze heeft om de herstelling door de (“schildersfirma”) van de aannemer te laten uitvoeren (“dat de herstelling steeds uitgevoerd wordt door de veroorzaker, is de aanpak bij renovaties in het gebouw”). Huurder wordt dus gedwongen om herstelwerken te laten uitvoeren via (het schilders”bedrijf” van) de aannemer.

b) Syndicus beweert vervolgens dat de verzekering van de renovatiepolis weigert tussen te komen, vermits er geen “plaatsbeschrijving” -of foto’s/video’s- van vòòr de werken kan aangeleverd worden. Dat lijkt me bullsh*t, en een goedkope manier van de verzekering om niet te moeten uitbetalen.

Mijn vraag is vooral of mijn huurder gedwongen kan worden om de herstelling te laten uitvoeren door een schilders”bedrijf”, dat hem opgedrongen wordt door de aannemer die de schade veroorzaakte. Mijns inziens kan zoiets niet, en moet deze zaak via de verzekeringen lopen. Syndicus ligt hier echter mijns inziens dwars (door het aanvaarden van de “eisen” van de renovatieverzekering).

lebragard Unselected an answer februari 23, 2024

1. De aannemer “erkent” dit…….

Goed , staat dit op schrift ?

2. Syndicus meldt vervolgens aan mijn huurder ….Syndicus beweert vervolgens dat de verzekering van de renovatiepolis weigert tussen te komen……

In principe heeft de syndicus niets te maken met de huurder en het is niet de huurder die schade heeft aan de privatieven, wel de eigenaar , het is in “deze” de eigenaar die beslist en niet de huurder….communicatie moet via de eigenaar . (syndicus moet alleen en enkel de huurder(bewoner) verwittigen wanneer een AV doorgaat….zodat de bewoner eventuele vragen kan doorgeven hetzij aan de syndicus of diens eigenaar , is wettelijk zo vereist , niets meer. Ook heeft de Syndicus een contract met de VME en niet met de huurder.)

Mocht de huurder privatieve schade hebben aan zijn inboedel moet deze zijn inboedelverzekering verwittigen.

Syndicus beweert en kan de syndicus dit ook “hard” maken ?

Algemeen :

Schade aan de privatieven door werken aan de gemene delen kan men beroep doen op de “blokpolis” van het gebouw. De oorzaak van de schade is de aannemer en deze erkent dat.

Syndicus heeft in deze “privatieve schade” niks te maken….privatieve schade is een privatief probleem en dit is een zaak voor de blokpolis . Syndicus dient een schadegeval in bij de blokpolis en deze zal de zaak verder afhandelen en waarschijnlijk ook een regresvordering doen naar de aannemer , alsook de “franchise” op zich nemen.

Syndicus dient zich neutraal op te stellen en niet het “kamp” kiezen van de gekende aannemer ,  (“dat de herstelling steeds uitgevoerd wordt door de veroorzaker, is de aanpak bij renovaties in het gebouw”). = belangenconflict.

Makkelijkste oplossing/werkwijze en aanbevolen is :

U als eigenaar kan eventueel akkoord gaan met de herstelwerken van de schade/schilderwerken ! met duidelijke schriftelijke  afspraken mbt. de schilderwerken en in overleg met uw huurder , wanneer men deze werken kan uitvoeren.

lebragard Unselected an answer februari 23, 2024
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This