dagvaarding van mede-eigenaars door andere mede-eigenaar NÀ stemming

Word je eigen syndicus

1.49K keren bekekenAlgemene Vergaderingdagvaarding mede-eigenaar mede-eigendom

Beste,

Ik woon in een klein appartementsgebouw van 7 appartementen en 1 gelijkvloers. Sommige mede-eigenaars wensen een terrasrenovatie. Reeds 4 algemene eigenaarsvergaderingen op rij (2 jaarlijkse en twee bijzondere vergaderingen) blijft de stemming ONGEWIJZIGD: 3 tégen; 5 vóór. Na berekening van de stemmen blijkt er (nu al 4x op rij) géén 3/4-meerderheid te bestaan ter goedkeuring.

Na de laatste stemming (waarbij ook géén nieuwe offertes werden voorgelegd) staat één mede-eigenaar recht en zegt dat ie de 3 tegenstemmers zal dagvaarden.

Mijn vragen:

1) kunnen in dit geval de tegen-stemmers door één (of meerdere mede-eigenaars gedagvaard worden voor hun tegen-stem (4x op rij)?

2) in hoeverre kan zo’n punt op billijke wijze telkenmale weer op het vergaderagenda geplaatst worden wanneer 4x na elkaar blijkt dat er geen meerderheid gevonden kan worden?

3) wat te doen indien de syndicus verdacht wordt van belangenvermenging bij de benaderde firma voor de renovatiewerken?

1) Iedere mede-eigenaar of mede-eigenaars kan inderdaad proberen via de rechtbank zijn gelijk te halen. Hij zal hiervoor met zeer goede argumenten moeten komen want de rechtbank zal slechts zeer uitzonderlijk een mede-eigenaar op die manier gelijk geven en het beslissingsproces nietig verklaren. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn wanneer mede-eigenaars blijven tegenstemmen om werken te doen om een lift conform te maken aan de nieuwe wetgeving.

2) Hierover zegt de wetgeving niks. Dus er valt ook weinig tegen te doen vrees ik. Uw syndicus is normaal gezien verplicht te punten te agenderen die door de mede-eigenaars aangebracht worden.

3) Als u dit kunt bewijzen (wat jammer genoeg vaak heel moeilijk is) dan kunt u naar de rechtbank stappen. Niks houdt u tegen om zelf offertes op te vragen en deze ook op de AV voor te leggen.

Een tip: U kunt een punt op de agenda plaatsen om samen met de andere mede-eigenaars het bedrag te bepalen vanaf wanneer mededinging verplicht is. Als er dan investeringen boven dat bedrag gaan dan is uw syndicus verplicht ten minste twee offertes op te vragen bij verschillende leveranciers of aannemers. Daarnaast mag u zelf ook offertes voorleggen.

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This