Word je eigen syndicus

Word je eigen syndicus

Veel mede-eigenaars staan er niet bij stil, maar met de nieuwe wetgeving is het verplicht dat er in elke lift een communicatie-systeem is dat toelaat om met een hulpcentrale in contact te komen wanneer de lift het begeeft. Om dit communicatiesysteem te laten werken is er een telefoonlijn nodig waarvoor een abonnement betaald moet worden. Veelal een lijn van Belgacom die (gelukkig) bijna nooit gebruikt wordt. Zo’n lijn kost ongeveer 20 EUR/maand of zo’n 240 EUR/jaar (vroeger had Belgacom een goedkoper alternatief maar deze hebben ze afgeschaft, misschien met het oog om de mede-eigenaars goed uit te kunnen persen?). Gelukkig is er een alternatief…

Een Alternatief

U denkt nu misschien: maar goed ook dat er een communicatiemiddel is want het zal je maar overkomen. En je hebt gelijk! Wist je echter dat er een veel goedkoper alternatief bestaat? Je kunt namelijk het communicatiesysteem in je lift eenvoudig laten aanpassen zodat de communicatie niet verloopt met een telefoonlijn maar via een GSM-lijn. Deze abonnementen zijn veel goedkoper dan een klassieke Belgacom lijn.

Maar wacht eens even… mijn GSM werkt meestal niet in de lift. Hoe betrouwbaar is het dan via een GSM-lijn? Binnen in een lift zit u eigenlijk in een zogenaamde kooi van Faraday (dit is een wetenschappelijke benaming voor een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, o.a. een lift dus). Een eigenschap is dat statische elektrische velden tegengehouden worden (zoals dus het GSM-signaal). Om die reden wordt die communicatie-module langs de buitenzijde van de lift geplaatst zodat er nooit een probleem is voor de communicatie.

Ik ben overtuigd. Wat kan ik nu doen?

Heel simpel. Er zijn slechts twee stappen.

  • Vraag enkele offertes op bij lift-installateurs.
  • Stuur de offertes naar je syndicus en vraag hem/haar te agenderen: “Beslissing omtrent aanpassing communicatiesysteem lift naar goedkoper GSM abonnement”

Op de volgende algemene vergadering zal het punt besproken worden en wordt dan effectief een beslissing genomen omtrent de aanpassing.

Word je eigen syndicus

Word je eigen syndicus

Door deze ombouwing te laten doen kunt u al gauw enkele honderden euro’s per jaar besparen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Zijn er andere tips om te besparen?

Als u dit artikel interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres: