wat kan ik doen als een syndicus een lek in het dak niet laat herstellen?

Word je eigen syndicus

308 keren bekekenSyndicus

Even de situatie schetsen: appartementsgebouw met 200 appartementen. De nieuwe syndicus (sinds 2014) is hier binnengeraakt door toedoen ve eigenares die daar werkte. Door een eerdere fraudezaak (2013) heeft het volledige bestuur toen ontslag genomen. Haar (vrij dominante)man heeft de verantwoordelijkheid overgenomen en heeft grotendeels zelf een nieuw bestuur samengesteld met mensen die ze gemakkelijk konden manipuleren. Ikzelf (ingenieur bouwkunde) ben toen ook in het bestuur gegaan. Van in het begin hebben ze proberen ons op te lichten maar met mij erbij lukte het niet. Ze hebben het hele bestuur dan tegen mij opgestookt (tot zelfs haat), door aanhoudende pesterijen ben ik ermee gestopt.

Situatie nu: een bestuur zonder voorzitter met 4 mensen die uit de hand eten van een syndicus die ons oplicht. Het technische beheer wordt door een eigenaar gedaan (ex metser) die in het bestuur zit. Voor mij doen ze uiteraard niets. Ik woon op een dakappartement. Sinds 4 jaar is er een lek in het dak die zich slechts 2 tot 3 maal per jaar voordoet. Ik (ex projectleider dakwerken  35 jr) ken de niet voor de hand liggend oorzaak maar wordt volledig genegeerd. De herstelling  (een half uur) wordt niet uitgevoerd.

Wat kan ik doen?

W.Talboom Posted new comment oktober 10, 2023

Ikzelf had de herstelling al lang zelf uitgevoerd maar de oorzaak zit bij de schouw vd CV (condensatie)

Begrijp u volledig….Van in het begin hebben ze proberen ons op te lichten maar met mij erbij lukte het niet. Ze hebben het hele bestuur dan tegen mij opgestookt (tot zelfs haat), door aanhoudende pesterijen ben ik ermee gestopt.

U kan blijven praten ect…u kan ook opkomen voor uw rechten via

Art. 3.92.Rechtsvorderingen (577-9)

……

  § 5. Wanneer in de algemene vergadering de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan iedere mede-eigenaar aan de rechter de toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de vereniging, dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke gedeelten.
Hij kan eveneens de toestemming vragen om op eigen kosten de werken uit te voeren die hij nuttig acht, zelfs aan de gemeenschappelijke gedeelten, wanneer de algemene vergadering zich zonder gegronde reden daartegen verzet.

wet mede eigendom welke dwingend van toepassing is en waarvan men niet van kan afwijken zelfs niet met een AV beslissing !

https://www.biv.be/media/1461/download?inline

lebragard Posted new comment oktober 8, 2023

hebt u schade door het lek ? geef dit door aan uw inboedelverzekering….zodat deze al dan niet contact kan opnemen met de blokpolisverzekering.
Is er in uw gebouw een protocol om schade aangifte in te dienen ?

Een syndicus moet “normaal ” gezien :

 Art. 3.89. Syndicus (577-8)

  • 5. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van interne orde wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht:
    1° de beslissingen die de algemene vergadering heeft genomen, uit te voeren en te laten uitvoeren;
    2° alle bewarende maatregelen te treffen en alle daden van voorlopig beheer te stellen;

”Wat zijn dringende en noodzakelijke werken waar de syndicus mag/moet beslissen ?

Antwoord : arrest hof van Cassatie van 12 mei 2016 : Werken zijn dringend en noodzakelijk wanneer de gebrekkige toestand van die aard is om schade te berokkenen aan andere onderdelen van het gebouw , zelfs privatieve delen of een bedreiging vormt voor de veiligheid van de bewoners of bezoekers en dat de herstellingswerken aldus dringend en noodzakelijk zijn.”””””””””””””

lebragard Vraag beantwoord oktober 8, 2023
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This