Wat doen als vereiste meerderheid niet behaald wordt?

Word je eigen syndicus

1.31K keren bekekenAlgemene Vergadering

Beste,

Ik heb vernomen dat 3/4 meerderheid nodig is.

Hoe zit met 3 eigenaars (3 stemmen)? 1 eigenaar stemt meestal tegen. Hij weigert te betalen voor het kuisen van de gemeenschappelijke gang. Kunnen wij hem verplichten met 2 stemmen tegen 1 stem?

3/4 = 2,2

Dag Dirk,

De vereiste meerderheid die nodig is hangt af van het type van beslissing dat genomen moet worden. Voor de uitvoering van werken is er bijvoorbeeld 3/4 meerderheid nodig.

Merk ook op dat de stemmen niet noodzakelijk volgens het aantal eigenaars gaat maar in de meeste gevallen gaat dit volgens het aantal aandelen (ook wel quotiteiten genoemd). Als iedere mede-eigenaar in de basisakte evenveel quotiteiten toegewezen kreeg dan gaat het inderdaad per eigenaar.

Als een vereiste meerderheid niet behaald wordt dan is er in principe weinig dat je kunt doen. In sommige gevallen kunt u wel een beroep doen op Art. 577-9 §4. Dit artikel zegt:

“Wanneer in de algemene vergadering de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan iedere mede-eigenaar aan de rechter de toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de vereniging, dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke gedeelten.

Hij kan eveneens de toestemming vragen om op eigen kosten de werken uit te voeren die hij nuttig acht, zelfs aan de gemeenschappelijke gedeelten, wanneer de algemene vergadering zich zonder gegronde reden daartegen verzet.”

Als het echter gaat om bijvoorbeeld het instellen van een poetsdienst dan zal men dit wellicht niet kunnen klasseren onder de noemer “dringend en noodzakelijk”. In dat geval zoekt u misschien best alternatieven om tot een overeenkomst te komen hoe de gemeenschappelijke gedeelten gepoetst zullen worden.

Groetjes,
Jessie

Beste,

wij zitten in hetzelfde geval, maar nog erger: de 3e eigenaar bezit meer dan de helft van het gebouw en heeft meer dan de helft van de quotiteiten (700/1000). Er is o.i. een serieus hiaat in de wetgeving want wij kunnen niets doen tegen de 3e eigenaar, geen enkel werkje of herstelling kan hier uigevoerd worden, niets.  Omdat het de spuigaten uitliep zijn we enkele jaren geleden effectief naar de vrederechter gestapt:  het dak lekte en bij elke bui regende het in de living vh appartement onder het dak op 3 plaatsen binnen, de 3e eigenaar zit op gelijkvloers en meent geen nut te hebben van het dak dus wilde niet meebetalen. De vrederechter heeft ons verzoek om de 3e eigenaar te dwingen AFGEWEZEN met als motivatie dat dit werk niet als hoogdringend kon beschouwd worden. Als dit niet dringend is weten wij het ook niet meer. U ziet dat de wetgever serieus te kort schiet en dat een gebouw door een dwijze mede-eigenaar uiteindelijk onbewoonbaar wordt.

mvg

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This