fbpx

Terras inrichten: kan de VME zich verzetten op privatief deel?

Word je eigen syndicus

Goedemiddag,

Ik kocht een appartement aan het water met een terras dat doorloopt over keuken en slaapkamer. Dit terras is de reden dat ik het appartement kocht.

in het ‘reglement inwendige orde’ staat net zoals in de basisakte dat ik ‘de eenvormigheid van het gebouw moet respecteren’. Dit is echter vrij vaag. Naar mijn mening wil dit zeggen dat ik noch aan de façade, noch aan het smeedwerk dat het terras afboordt iets mag veranderen en dat ben ik ook niet van plan. Maar ik ga ervan uit dat het terras (achter het smeedwerk) privatief is, want zo staat het ook op de basisakte en in de koopakte. Maw ik mag dat decoreren zoals ik wil en zoals het best aansluit met mijn interieur. Het gaat over een volledig inpandig terras dat nergens aan een ander terras grenst of over een ander terras uitkijkt.

Voor de goede orde vraag ik aan de syndic of er bepaalde regels zijn in het gebouw mbt planten, buitenmeubilair, zonnewering, hout,….en ik krijg als antwoord dat ik NIETS op het terras mag zetten wat zichtbaar is vanop straat. Ik kan dat niet begrijpen: op privatieve gedeeltes mag ik toch zetten wat ik wil? Daarenboven is dit géén faire regel in het gebouw, want hogere verdiepingen zijn nauwelijks zichtbaar vanop straat en mogen dus alles, waar lagere verdiepingen niets zouden mogen?

Ik kan me echt niet inbeelden dat een terras MOET gedegradeerd worden tot stockageplaats voor een lege bierbak of zo, en dan zouden alle terrasbezitters aan de straatkant illegaal zijn bij het plaatsen van iets op hun terras. Bij nazicht staat deze regel ‘dat het uitzicht van het gebouw éénvormig dient te blijven’ in alle basisaktes en in alle ‘reglementen inwendige orde’ van alle flatgebouwen.

Kan iemand me duiding geven? Klopt mijn uitgangspunt dat aan de balustrade de regel van de mede-eigendom stop en op het terras zelf het privatieve gedeelte waar ik mag doen wat ik wil? Uiteraard met dien verstande dat ten allen tijde geobserveerd wordt dat de veiligheid nooit in het gedrang komt en dat men nooit de buren mag storen (bob door luidruchtige feestjes op terras)

Johan

Vraag beantwoord

Johanlebelge 🙂

in het ‘reglement inwendige orde’ staat net zoals in de basisakte dat ik ‘de eenvormigheid van het gebouw moet respecteren’. Dit is echter vrij vaag

Wat staat er in het Basisakte/Reglement van Mede-eigendom mbt. tot de terrassen : volledig privatief of privatief gebruiksrecht ?

Buiten de zin van “eenvormigheid van het gebouw moet respecteren” geen aanvullende vermelding van ….tuinmeubelen toegelaten op de terrassen maar geen hoge opbergkasten ect…..

Niet de syndicus beslist wat en hoe men de verdere “invulling” kan doen mbt. de eenvormigheid van het gebouw respecteren maar wel de VME , agendapunt , terrassen wat kan en wat kan niet …..

Bij ons en in de meeste VME leest men in het Reglement van Mede-eigendom en reglement van interne orde zoiets van :

  1. b) Elke mede-eigenaar mag naar eigen goeddunken de inwendige verdeling van zijn privatieve kavels wijzigen op voorwaarde dat de stevigheid van het gebouw niet in gevaar wordt gebracht noch beschadigingen en andere ongemakken veroorzaakt worden.

Het is de eigenaars verboden privatieve elementen die zichtbaar zijn van op de straat of vanuit de gemeenschappelijke delen binnen het gebouw, te wijzigen, tenzij met akkoord van de algemene vergadering van de mede-eigenaars , beslissend met een 2/3 meerderheid. Dit is ondermeer het geval voor de ramen van de vensters, de rolluiken, de vensterruiten van de voorgevel, de deuren van de bordessen, die toegang verlenen tot de kavels langs de gemeenschappelijke gangen.

Deze beperking geldt niet voor de privatieve delen die in de basisakte als handelsruimte worden omschreven. Hieraan zullen alle wijzigingen van uitzicht mogen aangebracht worden voor zover het genot van de overige eigenaars niet op kennelijk overdreven wijze wordt gestoord.

De mede-eigenaars en bewoners mogen noch aan de balkons of terrassen , vensters enig voorwerp plaatsen zoals uithangborden, reclame , provisiekasten, linnen en vuilbakken , barbecue-toestellen, satelietschotels , parabolen ect .. Vuilzakken en containers zijn verboden op het terras alsook géén oa.opbergkasten ect….die zichtbaar zijn vanaf de straat , tuinmeubilair en planten zijn toegestaan.

Vraag beantwoord
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This