Syndicus in kleine gebouwen (3 of 6 appartementen)

Word je eigen syndicus

2.86K keren bekekenSyndicus
0 Comments

Ik heb echter een paar vraagjes waarop ik tot hiertoe nog geen antwoord gevonden heb.  Het betreft het beheer van kleine gebouwen (3-6 appartementen zonder lift).

 

Dienen – n.a.v. de nieuwe wet op de mede-eigendom – de staturen via notariële acte aangepast te worden ?

 

Is het verplicht een syndicus aan te duiden – met of zonder contract – of kunnen de verantwoordelijkheden van de syndicus bij Algemene Vergadering opgesplitst worden tussen verschillende mede-eigenaars ?  Ik denk hierbij aan het toewijzen van de administratieve/financiële taken aan een eigenaar-verhuurder en het toewijzen van de technische verantwoordelijkheden aan één of meerdere eigenaars die zelf in het gebouw wonen.

 

Dag Ria,

Hierbij mijn antwoorden:

1) De statuten moeten aangepast worden n.a.v. de nieuwe wetgeving.  Dit is het conform maken van de statuten aan de nieuwe wetgeving (de wetgeving heeft prioriteit over wat er in de statuten staat).  Er moet dus een nieuwe tekst van de statuten gemaakt worden waarbij passages die niet langer conform zijn met de nieuwe wetgeving moeten vervangen worden door de wetgeving zelf.  Dit kan door een notaris gebeuren maar mag evengoed door een advocaat gedaan worden.  Vraag voldoende offertes want de prijzen lopen erg uiteen.

2) Er moet steeds een syndicus aangeduid worden en er moet steeds een geschreven contract opgesteld worden.

3) In de wetgeving ligt de verantwoordelijkheid voor het beheer bij één persoon: de syndicus.  Er kan echter wel een raad van mede-eigendom opgericht worden en er kunnen (enkel na expliciete beslissing door de AV) welomschreven taken door de raad van mede-eigendom door de raad uitgevoerd worden.

Het is super dat je zelf het beheer tracht te doen en dat je je informeert naar de nieuwe regels.  Weet echter dat de  nieuwe wetgeving een stuk complexer geworden is met nog andere wijzigingen.  Het loont waarschijnlijk de moeite om daarom een opfrissingscursus te volgen.  Dit kan via Smart Syndic (zie http://cursus.smartsyndic.be/landing/opleiding-syndicus) of een andere instelling.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

Groetjes,
Jessie

Jessie,

Dankjewel voor de nuttige info.

Ria

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This