Stemgroepering en stembeperking op de AV.

Word je eigen syndicus

1.72K keren bekekenAlgemene Vergadering

De promotor (NV) van een gebouwencomplex is tevens de belangrijkste mede-eigenaar (60%). Op de AV worden zijn stemmen automatisch beperkt tot de som van de stemmen van de andere aanwezige (vertegenwoordigde) mede-eigenaars. Om dat te voorkomen heeft de promotor zijn appartementen ondergebracht in meerdere vennootschappen, waarvan hijzelf telkens de (afgevaardigde) bestuurder is. Kan hier gesteld worden dat deze groep vennootschappen op de AV dient beschouwd te worden als één eigenaar (bvb wegens eenheid van doel), zodat het aantal stemmen toch dient beperkt te worden zoals voorheen ?

Geachte

 

Ik vrees dat dit, naar analogie met verschillende familieleden / mede -eigenaren, dit zogenaamde “leeuwenbeding” geen toepassing vindt.

Wel kunt u zich nog baseren op een uitvoeringsKB bij de Wet Breyne (voor zover dit regime van toepassing is) en luidens welk – en hier druk ik mij nu kort uit, een en ander verdient uiteraard enige nuance –  de promotor bouwheer met nog privatieven in eigendom geen rechten uit de Wet op de Mede – Eigendom kan putten.

 

Vriendelijke groeten

Astrid CLABOTS

ARGUS ADVOCATEN

HASSELT – LOMMEL

 

Geachte,

Dank voor uw reactie. In mijn geval gaat het over verschillende rechtspersonen (vennootschappen – mede-eigenaars) die allen vertegenwoordigd worden (zowel op de AV als statutair in de vennootschap zelf) door één en dezelfde natuurlijke persoon. Men zou dus kunnen stellen dat (door die gemeenschappelijke bestuurder/afgev.bestuurder) de band tussen deze vennootschappen toch wel sterker is (en duidelijker bewezen) dan tussen autonome familieleden. Deze groep van vennootschappen gedraagt zich op de AV als een soort ‘vennoot’ aan wie alle winst wordt toegekend.  De andere mede-eigenaars zitten er bij voor ‘spek en bonen’. Het princiepe van een democratische vergadering waarbij ieder lid dezelfde rechten heeft, wordt hier a priori onmogelijk gemaakt. Ik weet niet of deze ‘nuance’ voldoende is om het verschil te maken…

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This