Mag een mede-eigenaar op eigen houtje herstellingen aan de gemeenschappelijke delen laten uitvoeren?

Word je eigen syndicus

1.43K keren bekekenUitvoering van Werken

Ik ben syndicus/eigenaar. Een eigenaar heeft mij opgebeld tijdens mijn verlof dat het toilet niet meer wegliep. Omdat ik met verlof was heeft hij uit eigen initiatief de sanitaire put waar 3 appartementen op aangesloten zijn laten leeghalen. Ik heb nochtans een uur later gebeld met richtlijnen. Hij heeft ook de enorm dure rekening zelf betaald een wil nu dat ik deze terugbetaal en verhaal op de andere eigenaars. Helaas is een van de appartementen nog maar een maand verhuurd en kan ik deze eigenaar moeilijk laten meebetalen. Mag de persoon in kwestie zelf een ruimdienst opbellen( het was niet dringend, het toilet werkte niet goed, maar werkte)? Moest hij niet eerst contact opnemen met de andere eigenaars ? Het blijkt misschien om een constructiefout te gaan. Is het dan mijn taak om de bouwheer hierover te contacteren ?

 

Dag Heirbaut,

Het is de syndicus die het initiatief moet nemen om de werken te laten uitvoeren.  Contact opnemen met de andere mede-eigenaars moet niet. Hij moest, zoals hij gedaan heeft, met u als syndicus contact opnemen. Als syndicus hebt u dan twee opties:

1) U klasseert het geval als een dringend en noodzakelijk werk en laat direct iemand komen.

2) U kunt wachten tot de volgende AV of een bijzondere AV bijeenroepen om het voor te leggen en te stemmen over de werken die moeten gebeuren.

Hoewel het toilet misschien niet volledig verstopt zat zou ik dit toch durven klasseren onder dringend en noodzakelijk.  Nu de mede-eigenaar heeft zelf het initiatief hiervoor genomen wat natuurlijk een lastige zaak is maar gezien u op verlof was en de mede-eigenaar misschien hierdoor dacht zelf te reageren.  Ik denk dat u de mede-eigenaar moet uitleggen dat hij in het vervolg jouw reactie moet afwachten.  Het is denk ik ook van belang dat mede-eigenaars goede afspraken gemaakt worden wat ze al dan niet mogen doen als u met verlof bent.

Wanneer er een verstopping is, is het bovendien noodzakelijk dat u als syndicus de loodgieter vraagt waar de oorzaak van verstopping zich bevond.  Als deze zich bevond in een gemeenschappelijke buis of put dan is het de gemeenschap die de kosten moet betalen.  Wanneer deze zich bevond in een privatieve buis dan is het de individuele eigenaar die moet betalen.  Dit en andere voorbeelden bespreken we onder andere in de cursus over de wetgeving van de mede-eigendom in de praktijk die ik hierover geef.

In deze zaak zou ik eerder geneigd zijn de mede-eigenaar in eerste instantie terug te betalen en deze kosten door de gemeenschap te laten betalen.

Het feit dat een appartement al dan niet verhuurd is of hoe lang het reeds verhuurd is speelt geen rol of men mee moet betalen of niet.  Iedereen dient voor de gemeenschappelijke kosten mee te betalen volgens de regels die bepaald zijn in de statuten. De mede-eigenaar die pas verhuurd heeft zal wellicht ook moeten meebetalen.

Als u denkt dat er een constructiefout is dan kunt u dit laten onderzoeken en eventueel beroepen op de 10-jarige aansprakelijkheid van de bouwheer en/of aannemer. Zo’n onderzoek zal wellicht kosten met zich meebrengen. Gezien zo’n onderzoek niet van dringende aard is kunt u best een punt op de agenda van de AV zetten om de mede-eigenaars te laten stemmen over de instelling van zo’n onderzoek.

Groetjes,
Jessie

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This