Kosten onderhoud regenwaterput en lift

Word je eigen syndicus

684 keren bekekenKosten en Vergoedingen in Mede-Eigendom

Als syndicus van een klein appartementsgebouw van 7 units, was er onenigheid over de kostendeling van het reinigen, installatie van terugslagklep, vlotter, leegmaken van de put en installeren van een koolstoffilter ter voorkoming van vuil en stank van het regenwater. De onderste appartementen beschikken over een buitenkraantje voor regenwater, dat gebruikt wordt om bloemen water te geven en eventueel fietsen te kuisen. De bovenste appartementen hebben dit niet. Na veel stankhinder en vervuiling van het regenwater in de put, bleek deze niet conform de bouwplannen, met terugslagklep en vlotter, en verluchting te zijn geïnstalleerd. 1 van de eigenaars vind dat dit enkel voor de benedenverdieping kosten zijn, omdat zij een buitenkraantje hebben. ( In de basis akte staat geen vermelding dat dit niet in de gemeenschap valt ) De afwatering van regenwater van de goten komt ook in deze put en gaat dus over het ganse gebouw. De installatie staat in een gemeenschappelijke ruimte.

2e deel is een vraag over de keuring van de lift die blijkbaar nooit is gemaakt. Hieromtrent staat in de basisakte dat alle kosten van de lift, vermits er geen kelderverdieping is, voor de bovenste verdieping zijn. Echter die keuring is ook in het verleden, bij oplevering van het gebouw, zo’n 15 jaar geleden niet gebeurd. Deze willen we nu toch in regel stellen met de nodige kosten hieraan verbonden natuurlijk.

lebragard Vraag beantwoord februari 22, 2024

( In de basis akte staat geen vermelding dat dit niet in de gemeenschap valt )

Lasten en kosten verdeling staat zoals u weet in de statuten van het gebouw= basisakte en reglement van mede-eigendom.

Belangrijk in deze of het nutscriterium net zoals bij de liften ook voorzien is voor zij die een buitenkraan hebben , de gelijkvloerse bewoners. Indien de buitenkranen niet aanzien wordt als “privatief” moet men dit aanzien als een gemeenschappelijk zaak , maw. kosten onderhoud is dan voor alle mede-eigenaars. De wet zegt art.3.84 “ Bij ontstentenis van of tegenstrijdigheid tussen titels, worden de gedeelten van gebouwen of gronden die tot het gebruik van alle mede-eigenaars of van enkelen onder hen bestemd zijn, geacht gemeenschappelijk te zijn.”

2) Echter die keuring is ook in het verleden, bij oplevering van het gebouw, zo’n 15 jaar geleden niet gebeurd.

Dat is een ernstig probleem en naar veiligheid toe moet dit ASAP opgelost worden….de lift voldoet zeker niet meer aan de veiligheidseisen van anno 2024.

Informeer bij een erkend keuringsinstelling wat u moet doen en over welke documenten u moet beschikken , installateur , technische documentatie ect…en hopelijk bestaat de installateur nog , zodat u deze ook kan contacteren.

De ongekeurde lift……be ware en schrik niet van wat u als syndicus te wachten staat…..in geval van en het gekregen advies……. kan u als syndicus eventueel de lift voorlopig buiten werking laten stellen !?

Het siert u dat u als syndicus werkt volgens het “boekske” en alles in orde wil brengen.  Succes.

lebragard Vraag beantwoord februari 22, 2024
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This