Een nieuwe syndicus stelt ons in zijn Overeenkomst VME-Syndicus voor, o.a. :
- De opdracht gaat in op datum ingevolge de beslissing van de Algemene Vergadering, voor een duur van 1,5 jaar.
- De overeenkomst kan enkel worden hernieuwd door een uitdrukkelijke beslissing van de AV.
- Na het einde van het mandaat van de uittredende syndicus zal de kwijting van deze op de agenda worden geplaatst van de eerstvolgende AV.
Om de overstap van uittredende naar beginnende syndicus aansluitend te maken gebeurt de aanstelling van de nieuwe syndicus door onze VME op een AV ,voorafgaand aan de meegedeelde einddatum mandaat van de uittredende syndicus , en met dit als enig agendapunt.
Mijn BEDENKINGEN bij voorgaande:
De opdracht ( in 1.) is dus een lastgeving van de AV .Ook mandaat is een lastgeving . Beide zijn beperkt in de tijd en beide zijn onderworpen aan de wetten op mede-eigendom .Toch denk ik dat er een belangrijk verschil is.
Bij mijn weten eindigt een mandaat van syndicus steeds van rechtswege bij de eerstvolgende rechtsgeldige AV . Meestal is dit binnen een vastgelegde periode ; het kan ook later wanneer die AV (AV’n) niet rechtsgeldig kon(konden) doorgaan ( welke ook de reden daartoe was(is) bv corona ).
De contractuele vastgelegde VASTE duur van 1,5 jaar voor de opdracht kan in uitzonderlijke omstandigheden het onmogelijk maken om alsnog buiten die termijn nog rechtsgeldige AV’n te houden. Uitdrukkelijk beslissen tot hernieuwing van de overeenkomst door de AV(2.1) kan dan zelfs niet meer. De wettelijke verplichtingen – houden jaarlijkse statutaire AV, kwijting verlenen – (kunnen) worden geblokkeerd evenals praktische regelingen.
Dus: de opdracht gaat in voor 1,5 jaar terwijl het mandaat van de syndicus eindigt op de eerstvolgende AV . Het verschil in periode is mogelijk oorzaak van problemen .
Mijn inziens moet het vastleggen van de duur 1,5 jaar worden verworpen . WAT IS UW MENING?
Tenslotte ook twijfel over: de ‘AV-Aanstelling Syndicus’ heeft 1 agendapunt waarover de VME beslist op datum van de notulen. Opdracht is geen agendapunt van deze AV, ze gaat op latere datum in bij ondertekening van de Overeenkomst door de VME én de syndicus.
Dank bij voorbaat
1 Antwoord
Het syndicuscontract , zoals de naam het al aangeeft , is een overeenkomst afgesloten tussen de syndicus en de VME , sorteert onder contractenrecht , aanvullend recht.
De wet op mede-eigendom legt dit contract dwingend op. Des te belangrijker is de INHOUD van dat contract….het hoeft helemaal niet op de buik van de syndicus geschreven te zijn , de VME kan ook eisen dat er bv. ook overeengekomen wordt dat de syndicus , de wet mede-eigendom zal respecteren , binnen de 14 dagen zal antwoorden op eventuele vragen van mede-eigenaars ect…..
Uiteraard zal de VME oog moeten hebben hoe de wettelijke opdracht beschreven staat alsook deze die aanvullend zijn, waarvoor extra aangerekend wordt.. ect maw. niet die 1,5 jaar is het belangrijkste gegeven…en btw heeft de syndicus mss ook voorzien dat hij steeds zijn ontslag kan geven zonder opzeg en zonder schadevergoeding ?
De VME en syndicus , elk van hun heeft een “eigen” belang vandaar dat ze samen akkoord moeten zijn anders geen contract.