Kan de waterfactuur verdeeld worden per bewoner ipv per duizendsten ?

Word je eigen syndicus

3.99K keren bekekenKosten en Vergoedingen in Mede-EigendomWaterfactuur

Ik woon in een gebouw van 8 appartementen. Ik ben daar ook syndicus. We hebben maar één watermeter en momenteel wordt de waterfactuur verdeeld per duizendsten. Er zijn 2 appartementen waar 1 bewoner is; één appartement met 2 bewoners; één appartement met 3 bewoners; één appartement met 5 bewoners; één appartement staat leeg wegens overlijden. De overige 2 appartementen hebben mijn vrouw en ik in gebruik, wij zijn ook 2 maand per jaar op verlof en de rest van het jaar verdelen we tussen de woonst daar en ons tweede verblijf. Ik betaal dus ruw geschat zowat 4 keer meer dan ik verbruik. Ik heb al voorgesteld om de verdeling te doen volgens het aantal bewoners, maar één van de medeëigenaars wil daar niks van weten. Hij heeft nog andere eigendommen en dat wordt nergens zo berekend volgens hem. De optie van afzonderlijke watermeters zou heel wat breekwerk en kosten betekenen. Hoe is dit op te lossen ?

Niet te vergeten: sinds 2014 is het vast recht voor een gemeenschappelijke aansluiting (heel het gebouw) vervangen door een “vast recht per wooneenheid”, dus moet elk appartement een niet onaanzienlijke som betalen (in mijn gemeente 55€ per jaar per appartement!!), zelfs zonder een druppel water te verbruiken. Maar de watermaatschappij maakt het zichzelf gemakkelijk en telt gewoon het aantal appartementen op en stuurt één factuur op naar de syndicus met het totaal van deze “vaste rechten per wooneenheid”.
Dat nieuw vast recht kan bezwaarlijk naar de andere appartementen doorgeschoven worden.
In ons gebouw help ik de (huis)syndicus met het opstellen van 30 individuele afrekeningen op basis van de aparte tellers (die niet tot de watermaatschappij behoren). Dat is het enige systeem dat niet gecontesteerd kan worden. En appartementen met weinig of geen verbruik krijgen wel degelijk een “factuur” gepresenteerd (zoals vermeld minstens 55€).

Ik heb net een appartement gekocht in een gebouw van 3 appartementen, deze staat momenteel leeg en zal het volgende jaar ook nog leegstaan, dus geen verbruik van water.  In de akte wordt de gezamenlijke waterrekening verdeeld in quotiteiten.  Maar in de praktijk verdelen mijn buren die rekening in 2.  Kunnen ze van mij eisen dat ik hun verbruik ga betalen?

Om alle discussie te voorkomen is het inderdaad best om watermeters te laten installeren.

Groetjes,
Jessie

De kosten verdelen per gedomicilieerde bewoner kan zorgen voor heel wat problemen! Ik kan perfect ergens wonen zonder daar een domicilie te hebben dus ik betaaal niet mee in de kosten van het water! Verdelen volgens bewoner zorgt teven voor problemen! Is men ook bewoner als men een aantal keren per week op bezoek komt? Wie en hoe gaat men dat vaststellen. U dient zich dus best te houden aan de basisakte of individuele meters te plaatsen (desgevallend met tussenmeters)

Ik zelf ben ook syndicus en heb vorig jaar extra meters laten plaatsen op de inkomende waterleidingen binnen de appartementen,dit heeft ons ongeveer 125 euro/appartement gekost en nu betaald elk appartement zijn eigen waterrekening.Als syndicus heb je er een beetje werk mee,je ontvangt elk jaar één rekening die je dan zelf moet verdelen onder de appartementen.Ik hoop dat ik je hiermee kan helpen.

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This