Kan de RVME ook de taak van syndicus waarnemen?

Word je eigen syndicus

61 keren bekekenRaad van Mede-Eigendom

Zoals ik hier regelmatig lees, zijn vele appartementsbewoners of – eigenaars niet tevreden over hun syndicus. Ik vraag me af hoe dit komt, al moet ik stiekem toegeven dat wij ook al jaren niet tevreden zijn. Probleem is wanneer iemand initiatief durft te nemen, dan ook de boeman is wanneer de opvolger syndicus niet beter is.

Ik zit echter met een volgende gedachte. Ik overweeg om met de RVME een werkbestuur op te richten met kennis van zaken (statuten en huishoudelijk reglement). Als de samenwerking na een jaar klikt, zouden wij zelfs kunnen overwegen om de taken van syndicus in eigen beheer te organiseren. De vraag is alleen: “Mag dit wettelijk?” Natuurlijk is de goedkeuring op de VME vergadering noodzakelijk, moet het ontslag van de syndicus reglementair gebeuren, maar ik vraag me vooral af, of dit kan en mag voor een appartementsgebouw met 26 appartementen?

lebragard Vraag beantwoord april 23, 2024

uw vraag :

“Mag dit wettelijk?”

Ja dit kan een syndicus kan ongeacht het aantal kavels , al dan niet een mede-eigenaar zijn of een prof. syndicus . Men kent twee soorten syndici , een prof bv. makelaar syndicus , advocaat , landmeter…. of een vrijwillige beiden zijn wettelijk toegelaten.

Natuurlijk is de goedkeuring op de VME vergadering noodzakelijk, moet het ontslag van de syndicus reglementair gebeuren, maar ik vraag me vooral af, of dit kan en mag voor een appartementsgebouw met 26 appartementen?

Ontslag syndicus moet uiteraard reglementair gebeuren , lees vooral het syndicuscontract/VME erop na , hoe en wat eventueel bedongen is ingeval men de syndicus ontslaat. (vergoeding)

Weet dat een vrijwillige syndicus bv. een mede-eigenaar dezelfde “regels” moet respecteren als een prof.syndicus nml: syndicuscontract/VME , inschrijven in de kruispuntbank ect….

In uw geval kan de raad een belangrijke hulp zijn voor de vrijwillige syndicus , mede eigenaar  en “be sure” er komt heel wat bij kijken…….zorg dat u goed op de hoogte bent van de wet mede-eigendom , dubbele boekhouding , verplichte aansprakelijkheidsverzekering ect….maar de syndicus is en blijft als enige aansprakelijk voor het beheer en de wettelijke opdracht van de raad is erop toezien dat de syndicus zijn taak naar behoren doet.

Wat jezelf doet doet je beter is niet altijd van toepassing….

lebragard Vraag beantwoord april 23, 2024
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This