Hoe moet het beheer van aparte blokken in een appartement gebeuren?

Word je eigen syndicus

1.38K keren bekekenDeelverenigingen

Ik ben mede-eigenaar  van een appartement in blok B  van een gebouw bestaande uit  blokken A,B en C.

Volgens de basisakte spreekt men van één geheel, en werden de gemeenschappelijke delen verdeeld in delen per 10.000.

Er zijn geen gemeenschappelijke delen tussen de  3 blokken  onderling. De nutsvoorzieningen komen in elke blok apart binnen.

De daken zijn gescheiden via dekstenen.

Er is dus een fysieke verdeling in duidelijk te onderscheiden  onderdelen aanwezig.

Tot op heden werd het administratieve gedeelte  gratis door een vrijwilliger gedaan zowel in Blok B als Blok C

In Blok  A heeft men sedert 3 jaar een officiele firma met syndicus en met ondernemingsnummer.

Alle eigenaars  van de drie blokken  én  de garages kregen nu een aangetekend schrijven van deze Syndicus van Blok A, met uitnodiging tot een algemene vergadering  teneinde alle eigenaars te verplichten  hem als Syndicus te aanvaarden.

Onze vragen:

  • – Zijn wij wettelijk verplicht een syndicus aan onze Blok B ( of C) aan te duiden?
  • – Er zijn méér dan 20  kavels  in de 3 blokken aanwezig zodat we eventueel tot deelverenigingen kunnen overgaan.  Zijn we in dit geval verplicht om toch nog afhankelijk te zijn van een overkoepelend hoofdvereniging die de  “Algemeen gemeenschappelijke delen”, DIE ER VOLGENS ONS NIET ZIJN, zou beheren??

Graag hadden wij een spoedig antwoord  waarvoor bij voorbaat onze dank.

Dag Paul,

Bedankt voor uw vraag. Heel veel hangt af van wat de statuten van uw gebouw zeggen. Op basis van wat u schrijft ga ik er vanuit dat uw statuten zeggen dat er slechts één vereniging is. In dat geval is er inderdaad slechts één syndicus.

Dit betekent echter niet dat u de syndicus van blok A zomaar moet aanvaarden. Ik vind het overigens nogal straf dat de syndicus van blok A daar pas na drie jaar mee afkomt. Dit getuigd ook niet echt van professioneel beheer om dit pas na drie jaar te ontdekken. De eigenaars van blok B en C waren vermoedelijk niet uitgenodigd bij zijn of haar aanstelling. Op basis hiervan kun je er denk ik vanuit gaan dat zijn of haar aanstelling niet rechtsgeldig was. Het is overigens perfect mogelijk dat blokken A, B en C door een mede-eigenaar beheerd worden. Verschil met de huidige situatie is dus dat er één iemand van de mede-eigenaars dan verantwoordelijk zou zijn voor het beheer van de drie blokken. De wetgeving verplicht jullie dan ook wel een dubbele boekhouding te voeren en een raad van mede-eigendom op te stellen.

Oprichten van deelverenigingen is een optie maar dan heb je nog steeds een hoofdvereniging nodig.

Volgens u zijn er geen gemeenschappelijke delen tussen blok A, B en C waardoor je in principe eigenlijk zou verwachten dat ze als volledig aparte entiteiten zouden worden beschouwd. Waarschijnlijk is er toch een niet zo voor de hand liggende reden hiervoor. Hiervoor zou je best eens contact opnemen met de notaris die de statuten destijds heeft opgesteld. Hij zal u waarschijnlijk de reden kunnen geven en misschien ook opties naar de toekomst toe. Zo’n eerste consult bij de notaris is normaal gezien gratis.

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This