Hoe aanpassingen quotiteiten na verbouwing afdwingen?

Word je eigen syndicus

1.69K keren bekekenStatuten

Ik heb een studio gekocht, met 125/1000 quotiteiten in het gebouw. Maar gelijkvloers zijn daar eerder serieuze verbouwingen geweest, die winkel gelijkvloers heeft 60/1000, maar heeft een deel van mij (voormalig appartement) ingenomen. Ook het ander gelijkvloers appartement heeft twee slaapkamers in de kelder bijgemaakt. In het ganse gebouw betaald niemand meer dan ik, de appartementen links 115/1000 en rechts  125/1000. Allemaal met twee slaapkamers. k heb dit bij iedere vergadering opgemerkt, maar de beroepssindicus zegt telkens dat hij de basisakte volgt, en omdat geen 4/5 mijn vraag tot aanpassing goedkeurt, ik maar naar dr rechtbank moet stappen. “en dit gaat heel veel geld kosten, advokaat, expert, gerechtskosten” Dus meer dan 20 jaar de sindickosten die je daarmee zou kunnen besparen. Wat is Uw mening ?

Dag Chris,

Mijn mening hierover is de volgende:

1) Zijn al deze aanpassingen aan appartementen/winkelruimtes wel gebeurd conform de statuten? Indien niet kunt u eisen dat deze aanpassingen ongedaan gemaakt worden. Dit zou je ook moeten laten bekijken door een advocaat.
2) Vraag de syndicus officieel, via aangetekend schrijven, om een punt te agenderen om een expert aan te stellen met als doelstelling de herverdeling van de aandelen te bepalen. U schreef dat u dit op de AV ter sprake hebt gebracht maar dat is niet voldoende. Als het punt niet geagendeerd werd is het een non-discussie want enkel wanneer iets op de agenda staat moet erover gestemd worden. Door het punt te agenderen komt het resultaat van de stemming in de notulen terecht en hebt u een wettelijk document dat bewijslast inhoud. Met de nieuwe wetgeving moet uw syndicus zelfs noteren wie tegen het voorstel stemde. Dit kan belangrijk zijn om de aansprakelijkheid mee te bepalen.
3) Een advocaat kost inderdaad geld maar wat velen over het hoofd zien is dat wanneer u in uw gelijk gesteld wordt dat de kosten verhaald kunnen worden op de tegenpartij. Soms worden deze kosten bovendien overroepen. Als u een advocaat hebt die gespecialiseerd is in deze materie kan deze uw zaak soms heel kosten-efficient behandelen.
4) Als u de zaak zo laat loopt u kans dat u een minwaarde zal ervaren wanneer u in de toekomst uw appartement zou verkopen. Het gaat dus niet alleen over de kosten maar ook over de invloed op de verkoopswaarde van uw studio.

Ik zou zeker overwegen een advocaat advies te vragen. Ik kan u eventueel in contact brengen met een advocaat die gespecialiseerd is in deze materie. Deze advocaat geeft bovendien gratis een eerste advies. Ik heb er zelf al beroep op gedaan en heb er goede ervaring mee.

Veel succes,
Jessie

Beste Jessie,

 

Oprechte dank voor je antwoord. Graag had ik contact gehad met die advokaat, als je mij hierover iets kan laten weten ?  Ikzelf heb een tijd geleden een zeer bekwame advocaat geraadpleegd. Deze heeft als raad gegeven te zorgen voor grondplannen, de syndicus  aangetekend schrijven over de zaak, en alle oudere verslagen  van de algemene vergaderingen na te kijken of er ooit iets over besproken is, en nog wat andere zaken.Ik heb dit toen ook gedaan, maar ben er niets verder mee gekomen. Het spijtige in deze zaak is dat deze advocaat in het verleden voor de sindicus al zaken behandeld had,  en deontologisch mijn zaak dus niet kon behandelen.  Ik heb toen een andere advocaat geraadpleegd, maar die bleek minder op de hoogte te zijn van de wetgeving  ter zake dan ikzelf.

Bij deze dank ik U bij voorbaat voor Uw antwoord,

met vriendelijke groeten,

Chris Guillaume

 

Geachte,

Ik heb met genoegen dit artikel en het antwoord kunnen lezen.

Er dient gemeld dat het beheer valt of staat met de dossierbeheerder.  De zaakvoerder en aldus de verantwoordelijke is niet altijd op de hoogte van de standpunten welke de dossierbeheerder verkondigt.  In het verleden hebben wij grote moeilijkheden ondervonden met het beheer totdat we een nieuwe dossierbeheerder kregen.

Voor zover mij bekend dienen de quotiteiten inderdaad aangepast na verbouwingen indien er kavels worden samengevoegd.

De verbouwer dient dit trouwens op de algemene vergadering voor te leggen aan de andere eigenaars èn syndicus.  Deze verbouwingen en wijzigingen quotiteiten kunnen ook een wijziging van de basisakte met zich brengen.  Wij hebben zelfde probleem ondervonden in een ander gebouw en hebben hiervoor een advocaat aangesteld uit Zandhoven, welke vroeger nog heeft gewerkt met een advocaat uit de associatie.

Met vriendelijke groeten,

 

 

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This