Heb ik als voorzitter van de RvM het recht om de stand van de rekeningen op te vragen ?

Word je eigen syndicus

491 keren bekekenBoekhouding VME

In ons gebouw, 22 app, ben ik als voorzitter RvM verantwoordelijk voor al de werken die dienen uitgevoerd te worden. Offertes vergelijken, controle op de uitvoering, prijzen opvragen van aan te kopen producten, enz. Hierdoor ontlast ik de syndicus, maar deze werkwijze geeft de RvM de mogelijkheid, méér te halen uit een verschillende offertes dan een syndicus zou doen. Zij werken met hun eigen aannemers, onze RvM dus niet. Wij doen ook veel zélf, om de kosten te drukken. Echter, alvorens in iets te kunnen investeren is het nodig te weten of er wel genoeg op de rekening staat. Dat heet \”De tering naar de nering zetten\”. De RvM kan dan een werk wél, of juist (nog) niet, laten uitvoeren. Onze boekhouding ziet dat niet zitten. Ik had gevraagd op de hoogte te worden gehouden van het maandelijkse eindsaldo van onze rekening werkkapitaal. Dat wordt mij geweigerd. Bestaat er een wet, regeling, of wat dan ook, die zulks inderdaad niet toelaat ? Zo ja, graag KB en art….

Jan Van den Bossche Vraag beantwoord november 16, 2023

ELKE mede-eigenaar , of u zich nu voorzitter noemt of niet , heeft het recht de volledige boekhouding in te kijken bij de syndicus. (voorzitter van de raad komt niet voor in de wet mede-eigendom)

De manier waarop dit kan gebeuren , meestal na afspraak op het kantoor vd syndicus , is opgenomen in het RIO.

De boekhouding van de VME wordt aanzien als “niet privatieve” stukken vandaar dat de syndicus zich niet kan verschuilen achter de privacy wetgeving.

Bij het inkijken van de boekhouding kan men dus in principe ook zien welke mede eigenaar achter staat in zijn betalingen ect…….

De commissaris van de rekeningen wiens bevoegdheden bepaalt zijn door de AV staan ingeschreven in het RIO ! ook bij jullie ?

lebragard Vraag beantwoord november 15, 2023

Mijn vraag was: Of ik de bankrekeningen kan inzien, zoals wij onze persoonlijke rekeningen òòk kunnen raadplegen. (Niet de boekhouding..)

Jan Van den Bossche Vraag beantwoord november 15, 2023

Bankrekeningen inzien , werkkapitaal en reservekapitaal is een onderdeel van de boekhouding , dus antwoord blijft wat het is , ja u kan de bankrekeningen consulteren, deze maken immers integraal deel uit van de boekhouding.

lebragard Vraag beantwoord november 15, 2023

 Dat wordt mij geweigerd. Bestaat er een wet, regeling, of wat dan ook, die zulks inderdaad niet toelaat ? Zo ja, graag KB en art

Art. 3.89. Syndicus (577-8)

………. 

 9° het de mede-eigenaars mogelijk te maken inzage te nemen van alle niet-private documenten of gegevens over de mede-eigendom, en wel op alle wijzen die zijn bepaald bij het reglement van interne orde, of door de algemene vergadering;

lebragard Vraag beantwoord november 16, 2023

Dit is een duidelijk antwoord op mijn vraag. Dus, ik leg de situatie uit op de eerstvolgende AV en laat de beslissing noteren in het verslag. Voorts wordt de tekst aangepast in het RIO.

Jan Van den Bossche Vraag beantwoord november 16, 2023
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This