Grove nalatigheden Syndicus

Word je eigen syndicus

1.75K keren bekekenAlgemene Vergadering

Wij hebben vanavond een algemene vergadering.  Een relaas van de feiten is als volgt.

– Statutair dient onze Alg. Verg. plaats te vinden in Februari,  dit is uitgesteld door gebrek aan een afrekening.

– Wij hebben tot op vandaag niet alle elementen om een controle te kunnen uitvoeren alhoewel de syndicus dit talloze malen beloofd heeft.

– Wij hebben een ingebrekestelling gestuurd via een advocaat (+ klacht ingediend bij BIV) om gehoor te krijgen.  Resultaat is nu een agenda voor AV die er vrij volledig uitziet.  Bij het bezoeken van het kantoor, konden we echter niet de boekhouding inkijken ter controle.

Nu is de vraag indien:

– Voor de AV, die laten we doorgaan.

– Voor de afrekening kunnen we geen goedkeuring geven noch kwijting.

– Voor het verlengen van mandaat syndicus wensen we negatief te antwoorden.

Wat is het risico dat we nadien in een vacuum belanden.  Maw, kunnen we de syndicus nog steeds dwingen onze cijfers in orde te brengen en over te dragen bij niet verlenging mandaat?  Wat is het wettelijke kader hieromtrent?

Heel jammer dit alles te horen.  Weet dat je niet alleen bent, jouw verhaal bevestigt de vele verhalen die ik van mede-eigenaars binnenkrijg met klachten over hun beroepssyndicus.  Het walgelijke aan de zaak is dat veel gebouwen met contracten zitten die langer gaan dan 1 jaar waardoor je soms nog opzegkosten moet betalen aan je syndicus omdat je het contract verbreekt, en dit terwijl het je syndicus is die in de fout gaat.  Ik raad daarom iedereen ten allen tijde aan geen contracten voor meer dan 1 jaar te ondertekenen.

Wettelijk gezien is, bij ontslag je syndicus verplicht om alle documenten binnen de 30 dagen ofwel aan de voorzitter van de laatste vergadering te geven of aan de nieuwe syndicus als die er al is.  Als je nieuwe syndicus alle documenten in handen heeft zal hij alsnog een afrekening kunnen maken op basis van de facturen en contracten die hij binnenkrijgt.

Om een vacuum te voorkomen zou u best eerst een nieuwe syndicus zoeken en met hem de afspraak maken dat hij syndicus kan worden als hij eveneens de boekhouding rechtzet van zijn voorganger. Wellicht ben je hiervoor dus te laat als de vergadering morgen is.  De voorzitter van de AV zal, naar alle waarschijnlijkheid, in jullie geval alle documenten mbt het beheer ontvangen.  Het zal dan aan iemand van de mede-eigenaars zijn om een rechtsgeldige AV bijeen te roepen en een nieuwe syndicus te laten verkiezen.  De procedure daarvoor leg ik uit in mijn cursus – zie http://cursus.smartsyndic.be/landing/laat-u-niet-langer-in-het-ootje-nemen-door-uw-syndicus/.

U doet er inderdaad goed aan zeker geen kwijting of goedkeuring te geven.  Wat u misschien best ook zou doen is bewijzen verzamelen dat u geen inzage hebt gekregen in de desbetreffende documenten hoewel dat eigenlijk quasie onmogelijk is.

Veel succes,
Jessie

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This