caloriemeters op radiatoren in een blok met gemeenschappelijke verwarming.

Word je eigen syndicus

5.83K keren bekekenKosten en Vergoedingen in Mede-Eigendomcaloriemeters

Van bij de oprichting op het eind van de jaren zestig stelt men vast dat het verbruik van de twee panden onder het plat dak steeds het grootste verbruik hebben. Met de explosieve stijging van de prijzen voor verwarming kan men niet meer schouderophalend aan deze discriminatie voorbij gaan. De caloriemeters die werken op basis van verdamping worden afgelezen door caloribel en dan door de syndicus omgezet in het verschuldigde bedrag per kavel.

In Duitsland en Frankrijk blijkt de overheid een poging gedaan te hebben om dit technisch zeer moeilijk probleem een meer correcte / eerlijke te geven. Ook in Nederland zal eerstdaags dit probleem aangepakt worden.

Het probleem is dat de caloriemeters zelfs geplaatst op een muur de omgevingswarmte opnemen. Kavel onder een plat dak dat vroeger nooit echt degelijk geïsoleerd werd, zijn warm in de zomer bij zonneschijn. Vandaar het vaak driemaal of meer, hogere gemeten verbruik door deze kavels.

Door een forfaitaire basis van 50%  van het totaal verbruik in te voeren en de overige 50% aan de meters te koppelen is er een niet onbelangrijke rechttrekking van deze wantoestand bekomen.

De afwijzing van al diegenen die jaar en dag, dus altijd al mede op kosten van de bovenste eigenaars stookten ligt voor de hand. Bijzonder onsolidair en hebzuchtig!

Een andere oplossing is de niet meer aangepaste isolatie van het gebouw / dak aan te pakken zodat  de caloriemeting juister wordt.

Een andere minder goede oplossing is andere, dure, vrij kwetsbare meettoestellen te plaatsen die veel onderhoud en controle vergen.

Vermits er op de AV waarschijnlijk geen meerderheid gevonden wordt om een eerlijker systeem in te voeren zal een bezoek aan de rechtbank nodig zijn. Zijn er uitspraken, welke kansen of mogelijkheden ziet U nog?

Dank bij voorbaat

De enigste oplossing is denk ik elektronische meters te laten plaatsen.

Dank Fonne 71,

Dan zou uk graag weten hoe die werken en welke duurzaamheid en betrouwbaarheid ze hebben. De eerste gegevens zijn niet gunstig.

Zelf geen ondervinding met deze meters al een 3 tal jaren dat de technieker van Caloribel beweert dat er de volgende keer nieuwe meters zullen geplaatst worden tot op heden nog niet gebeurt.Ik heb eens een prijs gevraagd om de elektronische te plaatsen maar dat was een stevig prijskaartje dus wij wachten gewoon af.Er zijn in ons gebouw eigenaars die radiators verwijderd hebben maar daar reken ik wel 2 punten per radiator aan om het spel eerlijk te spelen.

Het zou wel zo zijn dat met de elektronische meters als men de radiator niet gebruikt er geen punten aangerekend worden ,de huidige meters met vloeistof verdampen al als de temperatuur boven de 12° is en zonder te gebruiken heb je 2 punten verbruikt.

Meer info  kan je terecht bij www.techem.be

 

Inderdaad beste Fonne 71

Vandaar dat de overheid in het buitenland op deze problemen reageert door een forfaitaire regeling te verplichten. 50% van de totale verbruikskosten worden dus voor iedereen aangerekend en de meters bepalen dan het overige deel. Ik lees dat in bepaalde nieuwbouwprojecten men zelfs naar 80%  forfaitair gaat. Dat wil zeker zeggen dat de isolatie van die gebouwen aan de nieuwe voorschriften beter voldoet.

Hoe dan ook, als verhuurder vind ik het huidige systeem niet langer aanvaardbaar. Ik voorspel dat huurders op basis van het “compleet” onevenredig verbruik, een andere woonst verkiezen. Op dat ogenblik wordt de mede-eigenaar (hoe dan ook) zwaar benadeeld. Hopelijk zijn er vlug rechtszaken waarnaar men kan verwijzen.

Ik zou durven citeren:” Eigenaars van de appartementen op  het bovenste verdiep verenig U!”

Eigenlijk ligt het antwoord voor de hand. Waarom investeren in kwetsbare, dure onderhoudsonvriendelijke meters? Het dak isoleren is de voor de hand liggende oplossing. De steentjes laten weghalen en een isolatielaag van minstens 10 cm plaatsen en dan nog genieten van de subsidie (=/- ) 8€ per vierkante meter en men kan het ook voor de fiscus in rekening brengen.

Persoonlijk zou ik een dikkere isolatie kiezen.

Voordelen: een flinke opwaardering van het gebouw, een logische handeling van solidariteit, en in het totaal een vermindering van de uitgaven. Wie zou daar kunnen of durven tegen zijn en de bovenburen nog recht in de ogen zien.

Tenslotte vermits isolatie en uitstoot zo belangrijk zijn is dit een belangrijke maatregel voor een regering die echt wat wil doen.

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This