Bouwproblemen?

Word je eigen syndicus

334 keren bekekenNieuwbouw

Beste,

Op aanraden van een gerechtelijke expert moet er in de traphal een verluchtingssysteem geplaatst worden om condens en schimmels te voorkomen.

Onze bouwheer (nog niet definitief opgeleverd 7 jaar )

Wil in dit verhaal niet volgen,maar het probleem word enkel erger.

Kunnen wij als mede-eigenaars deze werken laten uitvoeren en de kosten achteraf verhalen op de bouwheer en terugvorderen.

Graag uw advies

Grt

Rika Unselected an answer februari 15, 2024

Mijn mening en advies is de volgende :

Indien een bouwheer een gebouw opricht , conform het lastenboek en de bouwplannen heeft deze zijn opdracht “goed” volbracht. Een bouwheer kan tijdens het uitvoeren van de werken steeds het advies vd architect inroepen ingeval deze twijfelt over een concept/ontwerp of een technische uitvoering .Een bouwheer heeft toch ook de nodige ervaring en expertise.

De architect is bij uitstek de verantwoordelijke bij “conceptfouten”. De verluchting/ventilatie is daar een onderdeel van maw. de architect had het nodige moeten voorzien om een degelijke verluchting/ventilatie te waarborgen. Bij een fout in het concept ligt de verantwoordelijkheid normaal gezien bij de architect.

advies : stel de architect en de bouwheer aangetekend (in solidium) op de hoogte/ingebreke  + verslag van de gerechtelijke expert. Vraag advies en oplossing. Beter een goed akkoord dan jarenlang procederen. De VME zal een standpunt moeten innemen mbt. deze materie , maar “Kunnen wij als mede-eigenaars deze werken laten uitvoeren en de kosten achteraf verhalen op de bouwheer en terugvorderen.” is not done , ga eerst in overleg met de architect met duidelijke standpunten , waarom is daar geen verluchtingsysteem voorzien…..ect.

https://www.ie-net.be/sites/default/files/8.%20Nieuwsbrief%20aansprakelijkheid%20voor%20conceptfout%20DEF_03446876.pdf

Indien een gebrek aan een werk werd veroorzaakt zowel door een ontwerpfout als door een fout bij de uitvoering van de werken, kunnen de architect en de aannemer beiden in solidum aansprakelijk worden gesteld en kunnen ze elk gehouden zijn tot vergoeding van de gehele schade. Hiervoor is vereist dat beide fouten samenlopende fouten uitmaken. Dit impliceert dat beide fouten noodzakelijk zijn om dezelfde, volledige schade te veroorzaken.

https://schoups.be/nl/news_items/in-solidum-gehoudenheid-aannemer-en-architect-niet-meer-contractueel-uit-te-sluiten-voor-tienjarige-aansprakelijkheid

en andere…..

lebragard Vraag beantwoord februari 4, 2024

#Rika, graag uw reactie/tegenantwoord……

Rika Unselected an answer februari 15, 2024
Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This