fbpx

Autostaanplaats in garage bezigen als opslagplaats ?

Word je eigen syndicus

608 keren bekeken

Beste Jessie

ons appartementsgebouw beschikt naast enkele boxen over een aantal autostaanplaatsen.

Tot voor kort bezigde elke eigenaar of huurder deze staanplaats enkel voor de stalling van zijn wagen.

Een nieuwe bewoner echter gebruikt zijn staanplaats als opslagplaats voor goederen.

Het eenvormige aanzicht van de ondergrondse garage wordt nu dus verstoord, en zou enigszins een grond van weifel vormen bij  een geïnteresseerde voor een aankoop van een appartement (gesteld bvb dat wij ons appartement willen verkopen).

Hoe kan ik de bewoner -voor geen rede vatbaar- én/of de syndicus ertoe overhalen om de staanplaats terug te vrijwaren louter voor de stalling van zijn wagen?

voorbatig dank,

Jan Heylen

Indien het huidig reglement van mede-eigendom en inwendige orde geen houvast biedt om deze opslag te vermijden kunt u in volgende vergadering voorstellen dat enkel toegelaten zijn auto’s, brommers, fietsen,  etc.

U zegt niets over de aard van de opgeslagen goederen: eventueel kunnen zij het brandrisico verhogen,  bij de verzekering blokpolis aanleiding geven tot premieverhoging (of uitsluiting), bij controle door brandweer verbod van gebruik van de ganse ondergrondse garage.

Dag Jan,

Ik kan me aansluiten bij wat dilbeccha zegt. Wat je in de praktijk kunt doen is een agendapunt voorstellen om het reglement van interne orde te wijzigen zodat het gebruiken van een autostaanplaats als opslagplaats verboden wordt.

Het probleem is echter dat zelfs als het reglement aangepast wordt, het niet evident is om ze af te dwingen.

Groetjes,
Jessie

Contacteer hiervoor zeker de preventiedienst van de brandweer!

Wettelijk gezien mogen in een ondergrondse parking enkel auto’s worden geparkeerd. Andere opslag is in ondergrondse bouwlagen enkel toegelaten in brandtechnisch afgezonderde opslaglokalen, waarvan de wanden een brandweerstand van een uur hebben en die toegankelijk zijn via zelfsluitende branddeuren van een half uur.

Als je gemeente een brandpreventieadviseur heeft kan je hem inschakelen voor (gratis en vrijblijvend) advies.

Een andere optie is via de diensten van de burgemeester een brandpreventiebezoek aanvragen. Wanneer dit verslag negatief is, kan de burgemeester de parking laten sluiten totdat al de opslg is verwijderd.

Succes!

 

Beste, een bijkomende vraag, sommige éénheden hebben een kelder, anderen niet. Mag men zijn kelder “uitlenen” (al dan niet tegen vergoeding)  aan derden? Wat met de verhuis, van goederen ontstane schade aan gemeenschappelijke delen? MAW Mag men, goederen die niet toebehoren ad huurder, stockeren in een private kelder? Om u een reëel beeld te geven, één van onze huurders, stelt zijn kelder ter beschikking van zijn “vriend” . gevolg, grote schade aan de traphal…

Het appartement waar ik huur met staanplaats en berging is verkocht. Het vierde jaar is ingegaan van 3 – 6 – 9.  De nieuwe eigenaar kocht de volledige garage met 3 staanplaatsen en 3 bergingen apart met een aparte akte. Van de vorige eigenaar mocht ik de volledige garage gebruiken voor het stockeren van goederen. De nieuwe eigenaar eist dat ik onmiddellijk  alles ontruim, zelfs de staanplaats en de berging die ik sedert 2014 huur.  Hij wil deze zelf gebruiken als opslagplaats voor zijn materiaal. Ik heb mijn goederen aldus nu enkel op mijn gehuurde plaats gestockeerd. Wat zijn mijn rechten ? Hij moet het huurcontract m.i. van de vorige eigenaar volledig overnemen. Kan hij zo maar mijn berging en staanplaats opzeggen omdat hij er zelf materiaal wil onderbrengen ? Zo ja, hoeveel opzeg moet hij hiervoor geven ? Kan ik eisen dat ik alsdan minder huur moet betalen ?

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link
Share This