aanleg extra Proximus glasvezel-infrastructuur

Word je eigen syndicus

1.04K keren bekekenUitvoering van Werken

LS.  Syndicus zendt e-mail (cfr lager) aan mede-eigenaars met voorstel/plan Proximus mét foto’s van gemeenschappelijke delen (door wie genomen?) voor “aanleg glasvezel-infrastructuur “in dunne kabelgoot” “tot aan voordeur van elk appartement” én “op hun kosten” … Ons redelijk modern gebouw (bijna 10 jaar) heeft ruime technische kokers achter elke liftkokers waarin alle nutsleidingen liggen, inclus onze Telenet “koper-kabels”. Uw mening graag !

Geachte mevrouw, heer, 

Ik zend u het bericht van Proximus die een voorstel maakt om gratis een netwerk van glasvezelkabels in opbouw aan te leggen. De glasvezelkabels worden in een dunne kabelgoot in opbouw aangelegd. De gele lijnen op de foto’s in de eerste bijlage zijn de kabelgoten. Deze kabelgoot wordt vertikaal geplaatst in de trapkast van waaruit er per verdieping een horizontale kabel(goot) door de muur tussen trapkast en overloop wordt geboord om vervolgens horizontaal aangelegd te worden op de muur tegen de zoldering tot boven de voordeur van elk appartement. Later, wanneer het glasvezelnetwerk in gebruik wordt genomen, kan iedere bewoner kiezen een aansluiting te nemen bij Proximus en wordt de glasvezelkabel vanuit de overloop binnen getrokken (doorboring van de muur) naar het appartement.

Het voorstel dat vandaag wordt voorgelegd betreft een aanleg voor rekening van Proximus.

Ik stel voor deze aanleg te laten uitvoeren. 

Kunt u akkoord gaan dat Proximus deze kabels en kabelgoten aanlegt in de gemeenschappelijke delen?

Dank u.

Clara Vraag beantwoord juli 23, 2022

Verwittig uw syndicus aangetekend, kopie aan de andere mede-eigenaars, dat u niet akkoord bent met deze werkwijze.

Uw syndicus probeert hier op een sluikse manier een schriftelijke AV te organiseren.

Wanneer het ingrijpen in de gemeenschappelijke delen betreft hoort de (B)AV zich uit te spreken over een agendapunt dat haar terzake wordt voorgelegd.

dilbeccha1 Vraag beantwoord juli 22, 2022

Los van het standpunt m.b.t. syndicus en AV lijkt het me toch dat jullie hier extra moeten oppassen.  Deze mail van uw syndicus is om allerlei redenen verdacht.

  1. Het huidige voorstel komt van Proximus, die maar al te graag doet alsof ze de enige aanbieder van fiber zijn, nu en in de toekomst.   Ze zijn de snelste, dat klopt, maar er is zelfs nog géén wettelijke duidelijkheid of Telenet een eigen kabel zal leggen of de overheid het delen van één en dezelfde kabel zal opleggen.  De eigenaars in een VME moeten uiteraard hun vrijheid van keuze van provider blijven behouden.   Als syndicus is het onbetamelijk om zo iets op de dringen.
  2. Het is NIET ZO dat Proximus (of zijn aannemer eigenlijk) één zaligmakende oplossing voorstelt.   Waarschijnlijk heeft de syndicus voor zichzelf uitgemaakt dat het dit zal zijn.   Voor Proximus zijn alle oplossingen bespreekbaar, uiteraard met offerte van de kosten die ermee gepaard zullen gaan.   Als de hoofdkabel in de straat langs de gevel loopt (in stedelijke omgeving bijna altijd het geval) is het binnenkomen rechtstreeks door de gevel in elk appartement het makkelijkst en goedkoopst.  Overigens is die weg vaak al door de gewone kabel/telefoonlijn genomen.  Komt alles binnen in een gemeenschappelijke ruimte, dan kan de fiberkabel gewoon bijgetrokken worden in de technische kokers die nu al naar de appartementen leiden.
  3. Het is uit voorgaande al duidelijk dat er geen noodzaak is om met zijn allen voor één en dezelfde oplossing te kiezen, niet qua provider, niet qua oplossing.
  4. Het aanleggen van leidingen, kabelgoten en andere ontsierende voorzieningen zonder dat je weet of er ooit in elk afzonderlijk appartement een aansluiting zal gebeuren (je zal maar Telenet klant zijn of … geen interesse hebben in het duurdere Fiber-abonnement) is wel héél onzorgvuldig !
PhV_syndic Vraag beantwoord juli 22, 2022

Wij hebben in ons appartementsblok in Gent veel last gehad met de nieuwe Proximus-bekabeling. Om foto’s van de gemeenschappelijke delen te kunnen hebben dringt Proximus idd. overal op onrechtmatige wijze binnen. Daarna sturen ze een bedrieglijke mail naar de syndici. Wij hebben gelukkig een correcte syndicus die de RVM hierover informeerde. De RVM gaf Proximus geen toestemming om te komen boren in de gemeenschappelijke delen. Dit bericht heeft Proximus vlakaf genegeerd en opnieuw zijn ze op onrechtmatige wijze onze private eigendom binnengedrongen en op vernielende wijze aan het boren geslagen. Ik was gelukkig thuis en had een fysieke confrontatie met de zeer onbeleefde werkmannen. De aangerichte schade is Proximus op zeer slordige wijze komen ‘herstellen’. Een jaar nadien kwam Proximus opnieuw boren binnen het gebouw, opnieuw zonder toestemming. Onder dreiging van politie is Proximus gestopt met boren. Voor de herstelling van de ontstane schade hebben wij een factuur mogen indienen. Daarna heb ik nog eens een Proximus-mannetje onderschept, dat het eens via de huurders wou proberen. Momenteel is er nieuw voorstel dat samen met onze aannemer, mezelf en een technieker van Proximus is besproken om hun kabels langs de buitengevels in bestaande kabelgoten aan te leggen. De RvM wil nl. vermijden dat huurders op eigen initiatief Proximus toelating geeft om kabels te komen plaatsen tot in hun privatief. Dan hebben de eigenaars helemaal geen controle over de uitvoering van de werken waarbij, zoals we inmiddels hebben ondervonden, veel schade wordt aangericht. Mijn advies: laat absoluut vooraf een Proximusman komen voor bespreking in detail en eis vooraf een mail met daarin alles wat werd besproken.

lebragard Posted new comment juli 27, 2022

Clara bedankt voor uw bijdrage = verwittiging aan anderen = niet de syndicus beslist maar wel de AV.

Als u deze antwoorden interessant vond, laat ons dan toe om u verder te blijven informeren (het is gratis).

Uw e-mail adres:

Laat u informeren...

Ontvang gratis onze nieuwe artikels via e-mail. Uw e-mail zal enkel hiervoor gebruikt worden en niet met derden gedeeld worden.


Gegarandeerd zonder spam. Uw email adres wordt nooit met derden gedeeld. Op ons erewoord!

Het beheer zelf doen?

syndicus opleiding

Problemen in Uw Gebouw?

Laat u niet langer in het ootje nemen door uw syndicus.

Bent u Syndicus?

syndicus opleiding

  • 12345678910
close-link
close-link